La davallada de temperatura habitualment va associada a un augment de refredats. El motiu n’és que els virus proliferen millor quan els termòmetres baixen. Els experts recomanen prendre precaucions. Magda Campins, cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Vall d’Hebron, ha explicat al ‘btvnotícies vespre’, que és aconsellable ventilar espais tancats, rentar-se les mans i evitar estar en contacte amb persones que ja estiguin afectades per algun virus.

El mite de l'”Abriga’t, que et refredaràs”

Segons Campins, passar fred no vol dir necessàriament que ens hàgim de refredar. Afirma que “quan ens baixa la temperatura corporal, si no estem en contacte amb cap virus en aquell moment, no tenim més capacitat d’adquirir-lo. Necessitem temperatura ambiental baixa i tenir un virus a prop”. Recorda que “abrigar-se és fonamental per no passar fred, però que sobreabrigar-se tampoc no té cap sentit”. Això sí, és més habitual que hi hagi virus durant els mesos d’hivern, quan baixa la temperatura. El motiu n’és que amb la temperatura més baixa els virus respiratoris tenen més capacitat de multiplicar-se i reproduir-se.

Campins ha recordat que més del 50 % dels refredats estan produïts pel rinovirus i afirma que es transmeten amb més facilitat quan hi ha humitat.