Clínica 1.001 dents

El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya ha emès un comunicat en què mostra “el ferm i total desacord” amb la proposta de l’Ajuntament de crear un servei de dentista municipal. L’òrgan col·legiat lamenta que el consistori “no hagi volgut promoure la interlocució ni el consens amb els agents implicats abans d’elaborar i fer pública una iniciativa d’aquesta naturalesa”, i afegeix que tampoc no se’ls ha convidat a col·laborar en el projecte, que, sospiten, “un equip municipal ha anat dissenyant i elaborant des de fa mesos”.

El col·legi posa en dubte que el servei municipal pugui oferir “preus un 40 % més econòmics“, i qüestiona que “pugui atendre 36.000 pacients anuals”. Qualifica aquests arguments de “publicitat enganyosa, aquesta vegada sota un paraigua municipal”.

L’entitat exigeix “participar i intervenir en l’elaboració de les normes o acords” que d’ara endavant impulsi el consistori amb el projecte. Tanmateix, subratlla que “les administracions públiques han de fugir d’interessos electoralistes o partidistes —com han denunciat bona part dels partits de l’oposició— que puguin posar en qüestió l’interès públic i el consens social que han de perseguir en tota actuació”.

Defensa de projectes solidaris existents

L’entitat recorda que ja duu a terme serveis de dentista amb finalitats socials, batejats com a Dentistes Solidaris, que, a través de la Creu Roja, ofereixen serveis de salut bucodental a diversos punts del territori, com el posat en marxa el 2011 a Girona. A la ciutat, però, també n’hi ha d’altres que treballen en aquesta línia, com la clínica Les 1001 Dents, de Gràcia, que ofereix aquest servei amb perspectiva social des del 2012.

El col·legi reclama que, en aquest sentit, “cal ampliar la cobertura dels serveis odontològics en el nostre sistema públic de salut” i demana a l’Ajuntament que, en tot cas, promogui “l’ampliació de les prestacions públiques en salut bucodental, les polítiques de prevenció i l’educació sanitària”, en lloc d’apostar “per models empresarials”.