L’Hospital de Vall d’Hebron ha fet la primera cirurgia híbrida de Catalunya en una cardiopatia congènita de l’adult. El procediment al que s’ha sotmès el malalt ha estat el canvi d’una vàlvula en una estenosi aòrtica congènita (va néixer amb la vàlvula més petita del que és normal) i alhora li han col·locat un estent (una malla) per eixamplar l’artèria aorta. D’aquesta manera el pacient s’ha estalviat una operació quirúrgica perquè en una sola intervenció s’han fet els dos procediments.

Més avantatges per al pacient

Aquesta cirurgia s’ha pogut realitzar perquè l’hospital té un quiròfan híbrid d’alta tecnologia, que és l’únic que hi ha a Catalunya per fer aquest tipus d’intervencions en adults. L’avantatge de l’operació és que el pacient només ha d’ingressar un cop per sotmetre’s a una operació de cor obert. D’aquesta manera es reduiran els riscos que implica entrar en un quiròfan i alhora es guanya en salut perquè el temps de recuperació serà menor del que és habitual.

Ja s’han fet dues cirurgies híbrides

Els professionals han fet fins ara dues cirurgies híbrides a dos pacients que han requerit un sol ingrés. Aquesta intervenció té guanys per als metges, ja que la cirurgia cardíaca obre el camí als hemodinamistes (especialistes en la circulació de la sang) perquè arribin amb més facilitat als racons del cor on han de col·locar catèters per obrir el pas de la sang. En la mateixa operació han intervingut els cirurgians cardíacs i els hemodinamistes.

Bruno Garcia, cap de la secció d’Hemodinàmica del Servei de Cardiologia, ha explicat la importància que suposa que els especialistes del cor treballin plegats. “Tant els cirurgians cardíacs com hemodinamistes tractem patologies del cor, i és necessari seguir avançant en una major col·laboració”, ha dit Garcia.

Formació de cirurgians amb realitat virtual

L’Hospital Vall d’Hebron vetlla per la formació dels cirurgians i incorpora noves tecnologies. Fa només un any i mig que utilitza un quiròfan virtual. Van ser els cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia que van enregistrar una operació de pròtesi de maluc amb realitat virtual. Van utilitzar sis càmeres situades a diferents punts del quiròfan i van gravar de forma simultània. El vídeo resultant serveix als metges menys experimentats a familiaritzar-se amb l’espai i completar la seva formació. Es tracta d’una eina molt útil per formar professionals sanitaris.