La Comunitat de Sant Egidi és una de les entitats que, coincidint amb la baixada de temperatura, s’han mobilitzat per minimitzar l’impacte del fred en els sensesostre. Aquesta organització ha fet una crida aquest dijous a portar-hi mantes per als qui dormen al carrer i n’ha rebut una cinquantena.

Ja de nit, grups de voluntaris les han repartides entre les persones sense llar que pernocten, sobretot, a Ciutat Vella. A més de les mantes, també els han donat sopar: entrepans, fruita i begudes calentes. Es tracta d’una activitat que la comunitat fa setmanalment però que, amb l’arribada del fred, intensifiquen. Han ampliat les rutes per arribar a un centenar de persones.

Mantes recollides per la Comunitat de Sant Egidi

Amb una temperatura mínima que pot baixar fins a 3 ºC, l’Ajuntament ha activat l’operació Fred en fase preventiva. Això suposa oferir 75 places al Centre d’Estades Breus (CEB), lluny dels 400 llits que s’obririen si baixessin fins als 0 ºC. En aquest context, alguns dels qui dormen al ras demanen al consistori que no es reguin els carrers a la nit, ja que després no poden estirar-s’hi sense mullar-se.

La parròquia de Santa Anna, a partir de les 8 h

De bon matí, els qui dormen al carrer poden anar a la parròquia de Santa Anna. L’espai està obert des de les 8 fins a les 19 h, amb esmorzars i dinars per als qui ho necessitin. Tot i que el 2017 es va habilitar inicialment també per dormir-hino tenen el permís per poder obrir les 24 hores, perquè no tenen les condicions higièniques i sanitàries necessàries.

Del balanç de persones ateses per Arrels Fundació durant el 2018 se’n desprèn que el nombre de persones sense llar que hi ha a la ciutat ha anat en augment. Han atès 2.341 sensesostre, un 23 % més que l’any passat. D’aquests, més d’un miler han estat usuaris nous, és a dir, persones que han acudit a l’entitat per primera vegada.

Consells i recomanacions per a la gent gran

Per prevenir els efectes del fred en la salut dels col·lectius més vulnerables, la Creu Roja també ha activat un dispositiu a diverses poblacions. A més dels sensesotre, un altre dels focus d’atenció són les persones grans. Durant aquesta setmana s’ha contactat amb 2.338 usuaris del Servei de Teleassistència. Els han donat consells i recomanacions especialment relacionats amb l’onada de fred. Per exemple se’ls recomana que s’abriguin bé o què si han de sortir al carrer prenguin cura de no relliscar amb la possible formació de plaques de gel. També reben informació més general amb el tipus de menjar que han de consumir aquests dies, se’ls recomana que no es mediquin tot i estar refredats, si abans no han consultat amb el seu metge de capçalera o que estiguin també pendents de la informació meteorològica per saber a què s’enfronten. L’entitat també ha fet visites domiciliàries, xerrades i assessoraments individualitzats.