‘Morts de fred’ és un documental de producció pròpia de betevé sobre pobresa energètica. Realitzat per la periodista Laia Balasch, el muntatge tracta aquesta problemàtica social mitjançant converses amb famílies afectades, experts tècnics i sanitaris, així com empreses distribuïdores.

A Barcelona, centenars de persones no poden mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada i tenen dificultats per pagar els subministraments. Menjar o escalfar el pis és el dilema que han de resoldre cada dia. ‘Morts de fred’ es va estrenar i emetre per betevé el 17 de febrer del 2016, coincidint amb el Dia Europeu de Lluita contra la Pobresa Energètica.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”La història de la Montse al Des-iguals, l’especial de betevé” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/desigualtats/pobresa-energetica-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Al llarg de 25 minuts, el documental repassa les causes principals de la pobresa energètica com el baix nivell de les rendes, l’alt preu dels subministraments energètics i el mal aïllament dels edificis. Sobre aquest últim factor, per exemple, les imatges mostren les deficiències del parc d’habitatges amb una càmera termogràfica.

Les entrevistes amb membres de les administracions, com la tinenta d’alcade de Drets Socials, Laia Ortiz, les companyies distribuïdores i les entitats posen de manifest la necessitat de millorar els recursos dedicats a les famílies vulnerables. Al descobert hi roman una altra realitat que es continua repetint tres anys després de l’emissió del documental: les infraccions de la Llei 24/2015 de pobresa energètica. A finals del 2018, ja eren 13 els expedients sancionadors tramitats per l’Ajuntament després de detectar talls il·legals de subministrament a famílies en risc d’exclusió sense el preceptiu avís als Serveis Socials.