L’agenda de desnonaments a Barcelona continua atapeïda malgrat que la moratòria de l’Estat que els suspèn està vigent fins al 31 d’octubre. Aquest matí el moviment pel dret a l’habitatge del Poble-sec i el Raval s’ha mobilitzat per aturar almenys dos llançaments. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, alerta que aquest divendres s’havien programat fins a 21 desnonaments només al districte, 10 dels quals s’han ajornat.

En el cas del Poble-sec, qui ha estat a punt de perdre la llar és una família migrant amb una filla menor d’edat que ocupa un pis del número 43 del carrer de la Concòrdia. L’Ajuntament afirma que la propietat és un gran tenidor ─el fons d’inversió estatunidenc Cerberus, segons el Sindicat de Barri del Poble-sec─ i disposen d’informe de vulnerabilitat. Tot i així, el llançament no s’ha suspès als jutjats i finalment, s’ha parat a la porta.

Atrinxerats al portal per evitar que els facin fora del Poble-sec

Membres del sindicat del barri s’han atrinxerat a l’interior del portal per evitar que fessin fora la família, que s’ha enfrontat a una tercera ordre de llançament. Els Mossos d’Esquadra s’han personat al bloc, així com vuit furgons d’antiavalots del cos i, segons denuncien els activistes, els han identificat i amenaçat de sanció. De fet, afirmen que cada cop reben més multes per mobilitzar-se pel dret a l’habitatge.

Ciutat Meridiana combat l’angoixa i l’estrès per la pèrdua de l’habitatge

A l’exterior també s’hi han concentrat unes 20 persones i la policia ha acordonat la zona del número 43. “És incomprensible que amb decrets antidesnonaments i un govern que prometia ser el del canvi hi hagi desplegaments policials per fer fora famílies vulnerables, acreditades per documents de Serveis Socials i l’Ajuntament”, rebla la Berta, del Sindicat de Barri del Poble-sec. A més, avisa que la menor té una discapacitat.

Família i activistes celebren que el desnonament s’hagi aturat

Una família vulnerable del Raval, també al límit del llançament

Qui també ha aconseguit aturar un desnonament és el veïnat del Raval, després de mobilitzar-se per evitar que una família amb dos infants es quedi sense llar. Segons Raval Rebel, fa tres anys que viuen al número 15 del carrer de Santcliment i just ara es troben en ple procés per regularitzar la documentació. El col·lectiu critica que la propietat de la finca és una societat limitada israeliana i denuncia que l’edifici es troba en molt mal estat.