VIH prova punxada dit

(ACN) L’Hospital Vall d’Hebron va diagnosticar el primer cas de sida de l’estat fa 40 anys, l’octubre del 1981. Un home va ingressar amb diverses infeccions oportunistes i va morir poc després. A l’hospital, li van detectar el que semblava un tumor al cervell, però la biòpsia va revelar una infecció per toxoplasmosi. “Un diagnòstic insòlit”, recorda la doctora Carmen Navarro. La sida és ara una malaltia crònica. Entre els reptes, trobar-hi cura, reduir els contagis i atendre els pacients que es fan grans.

El primer pacient

El primer pacient diagnosticat, un home de 35 anys, va ingressar amb mal de cap persistent i lesions que es van diagnosticar com un tipus de càncer de pell provocat per un herpes virus. A l’hospital, en un escàner, l’equip mèdic va identificar un tumor al cervell. El van operar d’urgència, però quatre dies després va morir.

La doctora Carmen Navarro, aleshores cap de Neuropatologia del Servei d’Anatomia Patològica i ara jubilada, va analitzar el tumor i va fer-li l’autòpsia neurològica. En lloc de cèl·lules tumorals, va identificar cèl·lules parasitades, que va associar amb una toxoplasmosi, una infecció que només es donava en nounats. Molta gent no es va creure inicialment el diagnòstic.

El 1983 el viròleg francès Luc Montagnier, Premi Nobel de Medicina, va aïllar i identificar el virus, que va provocar moltes morts entre la població homosexual. La malaltia també es va propagar en pacients amb hemofília (per transfusions) o persones amb addiccions a les drogues i infants pel contagi maternofetal.

Malaltia estigmatitzada

L’actual cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall d’Hebron, la doctora Magda Campins, va començar a treballar al servei fa 37 anys. “Eren temps en què el VIH era una malaltia estigmatitzada i comunicar-la als contactes i a la família era molt dur”.

Durant els primers anys, per a la majoria de pacients, el diagnòstic era com una sentència de mort
Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemilogia del Vall d’Hebron

El salt qualitatiu definitiu en el tractament de la malaltia va arribar entre el 2012 i el 2015, amb una família de medicaments que van solucionar els problemes principals: fàcils de prendre, baixa toxicitat i sense interaccions amb altres medicaments.

En l’actualitat i gràcies als tractaments, és una malaltia crònica i els pacients tenen una supervivència similar a la resta de la població.

Una pandèmia mundial

En 40 anys, la sida ha causat la mort de 35 milions de persones a tot el món. A Catalunya, es diagnostiquen uns 600 casos de VIH cada any, una xifra que representa de mitjana quasi uns dos diagnòstics al dia.

Un dels principals reptes actuals és diagnosticar la malaltia a les persones que no saben que estan infectades i la prevenció. Hi ha fàrmacs preventius, com la PrEP o profilaxi preexposició, que eviten el contagi. A Catalunya, un dels programes referents a Catalunya és Drassanes Express, ubicat al CAP de Drassanes.

La recerca per curar la sida

Per curar la sida, hi ha dues grans vies d’investigació: aconseguir una vacuna preventiva o noves estratègies de tractament que permetin eliminar el virus.