Salvador Ferreras va decidir transformar el seu antic local de la Prosperitat en el Museu del Futbol de Nou Barris. En aquest espai exposa fotografies, samarretes, escuts i molt material que ha trobat sobre els diversos clubs de futbol que van existir o encara existeixen al districte. És una iniciativa nostàlgica que evita que caiguin en l’oblit clubs com el Santa Engràcia, al qual va dedicar bona part de la seva vida, primer com a jugador i després com a directiu.

Són retalls d’història d’una època en què proliferaven els equips de futbol modestos. Al camp de la Muntanyesa actual jugaven fins a sis clubs diferents, dels quals només resisteix la Muntanyesa. “A les vuit jugava el Viladrosa, després el Montañés, després el Roquetes. Una part. I a l’altra jugava el Santa Engràcia, Construcciones i Muntanyesa”, explica Salvador, “però a la tarda també hi havia més equips”. Un cas que també es va donar a altres camps de futbol del districte.

Època daurada del futbol de barri

Les fotografies més antigues que exposa el museu pertanyen als anys 30. Són imatges en blanc-i-negre en què es pot apreciar que els jugadors d’un mateix equip no portaven una mateixa equipació. Llavors, l’únic important era poder jugar i deixar en segon terme la situació laboral de cadascú.

El gruix del material prové sobretot dels anys 80, moment en què hi va haver una gran eclosió de clubs de futbol a Nou Barris al voltant de camps de terra. El Santa Engràcia, l’Atlético Dragón, l’Atlético Construcciones, l’Empúries, el Montañés o el Viladrosa són alguns dels molts clubs que van desaparèixer quan les fitxes i els costos econòmics van augmentar. “En aquell moment, els directius posaven diners als clubs. I ara quin directiu posa diners? Els diners havien de sortir d’on sigui. I l’únic que compensava una mica la cosa era els diners de vendre loteria, perquè nosaltres no vam tenir les taquilles fins al final”, recorda Farreras.

Visites gratuïtes els dissabtes

La col·lecció s’ha anat creant a partir de l’arxiu personal de Salvador Farreras. També ha anat a buscar objectes com escuts, banderins o samarretes, i n’ha rebut d’altres com a donacions gràcies als contactes pel seu passat futbolístic o de les visites de curiosos o nostàlgics que rep al museu.

El museu es troba al carrer del Molí, 104, i es pot visitar gratuïtament els dissabtes de 12 del migdia a tres de la tarda.