El projecte del nou museu Hermitage a Barcelona continua aixecant polseguera entre diversos col·lectius de la ciutat, sobretot dels barris de la Barceloneta i el Raval. Per canalitzar les queixes en contra de la construcció del museu, diversos col·lectius han creat la Plataforma per un Port Ciutadà que neix, segons diuen els seus portaveus, “per lluitar contra l’especulació i la privatització dels espais del Port de Barcelona“.

Durant la presentació d’aquesta nova associació, que s’ha celebrat a la plaça de la Rosa dels Vents aquest dijous, Anna Moreno, membre de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, ha demanat als diversos grups municipals que els “donin el seu suport per tal que l’Ajuntament no doni el vistiplau a la construcció del museu”.

Plataforma per un Port Ciutadà promourà mobilitzacions per combatre “l’atac” que, segons la plataforma, suposa la construcció de l’Hermitage contra l’interès públic dels veïns. L’entitat també ha advertit de “les greus conseqüències” de la construcció del museu, com per exemple “la turistització, la mobilitat i la gentrificació”. Per tot això, demana que es refaci el plantejament del projecte mitjançant una quarta reforma del pla especial que, aquest cop, tingui la participació veïnal.

La confrontació veïnal a causa de l’Hermitage

L’altra cara de la moneda la representa l’Associació de Veïns de la Barceloneta, que defensa la construcció del museu des dels seus inicis. Tot i que reconeix que el barri viu una situació de massificació de turisme, sobretot de baix cost, pensen que el fet que un projecte cultural d’aquesta magnitud es pugui instal·lar prop de la Barceloneta serà beneficiós tant per al barri com per a la ciutat: “Un projecte com l’Hermitage no només dignificarà el turisme que visita la ciutat, sinó que donarà una nova imatge de la Barceloneta”.

Manel Martínez, vicepresident de l’associació, recorda que des de l’entitat sempre han estat en contra de la construcció d’hotels de luxe i de l’oferta adreçada al turisme i oci nocturn. Considera, però, que “l’Hermitage estarà adreçat principalment als barcelonins, als veïns, escoles, amants de l’art i entitats culturals”, i que per tant serà un benefici per Barcelona.