La plaça del Poble Romaní ha reobert aquest dissabte després del procés de reurbanització de l’espai. Els treballs s’han fet a la zona posterior de la plaça, entre les dues grades centrals i les façanes i mitgeres dels edificis que en delimiten el costat nord. Les obres han permès canviar l’àrea de jocs, l’espai per a gossos i les pistes de petanca. La millora ha implicat una transformació de 1.350 metres quadrats.

Per celebrar la finalització de les obres, el districte de Gràcia organitza aquest cap de setmana diferents activitats. Aquest dissabte, els qui s’hi han acostat han pogut gaudir d’una xocolatada i els nens han disposat de jocs de taula. A més, ha estat el moment d’estrenar l’espai d’esbarjo infantil i la zona per a gossos.

El 2017 es va iniciar un procés participatiu amb el veïnat per definir la nova disposició de la plaça. L’any passat es va dur a terme un altre procés amb els usuaris i usuàries de l’espai de joc per a infants per definir els elements
i usos d’aquest àmbit, seguint els criteris del pla “Barcelona dona molt de joc”. L’objectiu és potenciar els elements que fomenten el joc creatiu, divers, inclusiu, el contacte amb la natura i el joc compartit. Els treballs eren una reivindicació veïnal de fa set anys.

Els espais d’estada i un enllumenat més eficient contribueixen a fer la plaça més amable

Un dels canvis importants de la nova plaça és el de l’enllumenat. S’ha canviat tot sencer per un de més eficient que dona una sensació lumínica més amable. La nova zona d’estada té bancs nous i una zona de 20 metres quadrats amb un mur de 40 centímetres d’alçària que també es pot utilitzar com a banc o seient.

Un altre punt destacat és la millora del verd a la plaça. En total, s’hi han posat cinc exemplars més d’arbres, que se sumen als que ja hi havia i s’han plantat uns 100 metres quadrats de plantes arbustives i aromàtiques al voltant de l’àrea d’esbarjo de gossos i la de jocs infantils. També s’ha afegit una franja de 53 metres lineals per a plantes enfiladisses amb l’objectiu d’enverdir els murs de la part nord de la plaça. El projecte ha comptat amb una inversió de 725.000 euros i aviat començarà la segona fase de rehabilitació. Durant aquest any està previst executar la reurbanització del costat Llobregat de la plaça.

Crítiques per la nova distribució

Aquest dissabte ha estat el primer dia en què els més menuts han pogut gaudir de l’espai destinat a l’esbarjo. També un dia d’estrena per als gossos. Els usuaris s’han mostrat, en general, satisfets amb el resultat, però alguns han manifestat ja les primeres crítiques. La reticència principal és que la zona d’esbarjo per a infants els sembla molt petita, o que l’espai per a gossos està situat massa a prop dels nens. Una altra de les crítiques que ha rebut el nou projecte ha estat que, respecte dels plànols inicials, hi havia hagut canvis.