símptomes covid nens
Foto: Kelly Sikkema

L’avançament del curs escolar continua generant controvèrsia dins la comunitat educativa. L’últim conflicte, entre les famílies i el conseller d’Educació arran de la reunió que van mantenir dijous i sobre la qual hi ha versions contraposades. Les famílies representades per l’aFFaC (Associacions de Famílies d’Alumnes de Catalunya) asseguren que el conseller d’Educació va plantejar la possibilitat d’endarrerir un curs l’avançament escolar i que va disculpar-se per les formes com s’havia tramitat la reforma. Aquesta versió la neguen fonts del Departament d’Educació, que asseguren que el conseller no va considerar l’opció de aturar la reforma del calendari en cap moment. Es tracta d’un nou xoc arran de l’avançament del curs que està tensionant el sector docent, que ja ha anunciat cinc jornades de vaga al març.

En la reunió, l’aFFaC va traslladar al conseller la preocupació per com les AFA i AMPA haurien de gestionar el temps del migdia al setembre quan hi haurà jornada intensiva, molt especialment, en l’allargament gratuït per a les famílies fins a les 16.30 h, que encara no se sap com funcionarà. Les responsables de la federació van explicar que creien que hi havia poc temps perquè les AFA ho gestionessin. I aquí és on l’aFFac va plantejar al conseller la possibilitat d’endarrerir un any el canvi de calendari i on, segons la federació, Gonzàlez-Cambray es va mostrar “disposat a estudiar-ho”. Asseguren que fins i tot va dir que “si hi ha bones raons no tinc problema a endarrerir el calendari”.

Acusacions d’opacitat i falta de consens en l’avançament del curs

En la trobada l’aFFaC va traslladar a Educació que consideren que l’avançament escolar “s’ha treballat de forma opaca, precipitada i sense consens”. Davant d’aquesta queixa, asseguren que Gonzàlez-Cambray va reconèixer que la manera de gestionar la reforma no havia estat adequada i que va entonar un “mea culpa”. Ara, les famílies li demanen que reconegui públicament aquestes disculpes.

L’aFFaC denuncia que la jornada intensiva plantejada al setembre tindrà un impacte negatiu per a l’aprenentatge, la salut i l’alimentació dels infants. A més, denuncia que la modificació de la jornada desplaçarà totalment les AFA de la gestió del menjador i les activitats de lleure del migdia. L’aFFaC critica que serà un espai que quedarà ocupat per “empreses privades del lleure educatiu que optaran al contracte”. Per això ha demanat a Educació que estableixi els mecanismes perquè les AFA continuïn gestionant el servei de menjador i les activitats extraescolars.