L’Associació de Joves Gitanos de Gràcia fa temps que reclama que es canviï el nom de la plaça del Poble Romaní. Expliquen que aquest és el nom d’una planta, i que “romaní” no significa cap altra cosa.

Des de l’entitat asseguren que el nom correcte seria plaça del Poble Rrom o Rromanó, però proposen que es rebategi per plaça del Poble Gitano, ja que creuen que és un nom que entendran tots els veïns. “Si això fructifica, que esperem que sí, es canviarà el nom i es dirà plaça del Poble Gitano i la gent ens coneix com els gitanos, no ens coneixen ni com a romaní, ni com a rroms, ni com a rroma, que seria l’ideal que ens coneguessin com els rromas, però com que no ho saben, doncs plaça del Poble Gitano”, reivindica Ricard Valentí, president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia.

Primers passos pel canvi de nom

Per fer la proposta de canvi, l’associació ha consultat altres entitats de la ciutat que veuen amb bons ulls el canvi. Ara, aquesta proposta ja ha arribat a la Comissió del Nomenclàtor de Gràcia que ha acceptat iniciar la tramitació de la proposta del canvi de nom. Aquest dilluns es van fer els primers passos, perquè la plaça del Poble Gitano sigui una realitat. Des de l’entitat gracienca expliquen que aquesta és l’única plaça al món dedicada al poble gitano.

Remodelació de la plaça el 2021

Aquesta no és l’única novetat d’aquesta plaça, ja que també s’ha aprovat el projecte executiu per reformar l’espai. Tot i que estava previst estrenar plaça aquesta primavera, encara trigarà. Les obres no tenen data d’inici, però està previst que comencin l’any vinent i tindran una durada de set mesos.

L’entitat que representa els gitanos del barri, que celebra la Festa Major de Gràcia en aquest espai i ha participat en el projecte de remodelació de la plaça, confia que aquesta data sigui la definitiva, ja que ha estat un llarg procés per arribar a un consens amb tots els usuaris de la plaça. “Cada any diuen l’any vinent, l’any vinent, després de les festes de Gràcia, perquè així puguem fer festes de Gràcia, bé esperem que aquest any sigui la definitiva“, afirma Ricard Valentí.

Plaça amb nom nou

L’Associació de Joves Gitanos de Gràcia espera que puguin inaugurar la plaça amb el nom nou. Per mantenir les arrels de la comunitat gitana de Gràcia continuen organitzant activitats. Aquest divendres, 2 d’octubre, l’entitat ha organitzat un taller de rumba catalana en línia amb el grup Rumba y Son de Gràcia.