nen menjant escola Bressol

El govern d’Ada Colau intensifica les accions destinades a la infància amb un pla específic que inclou un gruix de mesures per als menors més desafavorits. El nou Pla d’Infància 2021-2030 preveu destinar en els propers dos anys entre 330 i 350 milions per impulsar 70 mesures concretes, de les quals 30 busquen frenar la pobresa infantil.

Les xifres són clares. Abans de la pandèmia, una tercera part (34,4 %) dels infants menors de 17 anys de Barcelona estaven en risc de pobresa i excusió social (segons xifres de l’Observatori 0-17 anys). Tot i que encara no hi ha xifres postpandèmia, es preveu que la taxa de pobresa hagi crescut entre un 5 i un 7 % a la ciutat.

Plans de salut i medicació infantils gratuïts

El Pla d’Infància 2021-2030 preveu un conjunt d’actuacions molt àmplies per crear i millorar equipaments existents, serveis d’atenció i també prestacions econòmiques, així com programes municipals. S’hi inclouen, per exemple, mesures per frenar la bretxa digital en famílies desafavorides. En l’àmbit de la salut, es reforça el pla de salut mental, el projecte de salut ocular i bucodental, així com programes d’educació sexoafectiva per prevenir les violències sexuals. També es reforcen els programes d’acompanyament emocional a les escoles i les bressol municipal, entre d’altres.

125 escoles bressol el 2030

En aquest reforç de la infància, el Pla d’Infància de Barcelona 2021-2030 es marca com a objectiu arribar a les 11.000 places de 0-3 i passar de les actuals 103 a 125 escoles bressol municipal. A més de la construcció de centres nous, una altra de les vies de creixement és la incorporació a la xarxa municipal de les cinc llars d’infants de la Generalitat. Fins ara, Ada Colau s’havia compromès a fer-ne 115 abans del 2024. 

Una pla d’Infància que els responsables municipals han detallat en una compareixença. Segons ha explicat el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, “és evident que la covid ha fet augmentar les desigualtats a la ciutat”. Riera ha explicat que “ara que estem en el període de recuperació, aquesta ha de ser per a tots, també per als infants.”En la mateixa línia, la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha destacat que el Pla d’Infància és una política integral amb una mirada infantil”.