La pandèmia de la covid-19 ha tingut un fort impacte en la salut mental de la població, especialment entre els adolescents. De fet, el president del Consell Assessor de Salut Mental i Addicions, Joan Vegué, ha explicat que han detectat un increment entre un 20 i un 30 % de les conductes suïcides en menors d’edat. Això, però, no ha suposat un augment dels suïcidis.

Vegué ha posat aquesta xifra d’exemple de la importància de posar l’èmfasi en la salut mental, ara que la pandèmia comença a remetre. De fet, tant és així que el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (el CIMTI) ha decidit centrar el seu repte d’enguany en la salut mental.

“Quan un jove truca al Telèfon de Prevenció del Suïcidi és perquè no vol morir”

El Telèfon de l’Esperança i de Prevenció del Suïcidi es compementen amb una línia de WhatsApp per als més joves

Solucions innovadores i tecnològiques per a la prevenció en menors

El director del CIMTI, Manel Balsells, ha explicat en una roda de premsa conjunta amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que el repte consisteix en una crida a emprenedors, “start-ups”, empreses del sector de la salut i centres de recerca, entre d’altres, perquè els facin arribar projectes d’innovació amb solucions tecnològiques i organitzatives per la prevenció i cribratge de casos de salut mental en infància i adolescència i, també, en gent gran.

De totes les propostes que es rebin se n’escolliran cinc, les que tinguin més possiblitats de ser implantades en el sistema i que tinguin un impacte social. Els projectes guanyadors rebran l’acompanyament del CIMTI per trobar finançament i seran incorporades al sistema. “Busquem propostes que al final del camí es puguin aplicar al sistema i tranformar-lo”, ha explicat Balsells.