En només tres anys, Barcelona tindrà 13 escoles bressol municipals més i es passarà de les 102 actuals a 115 el 2024. L’alcaldessa, Ada Colau ha presentat el pla d’equipaments per a la petita infància (0-3) de Barcelona que permetrà guanyar un miler places infantils i arribar fins als 9.500 nens escolaritzats (actualment hi ha inscrits 8.500 infants). L’ampliació es farà creant vuit equipaments i també integrant llars d’infants privades o de la Generalitat al sistema públic.

L’EBM Aurora, com a model d’atenció

Alhora, es reforçarà els espais familiars amb equips psicològics i treballadors socials per fer una atenció integral a la família, prenent com a model l’atenció social feta a l’EBM Aurora (Raval) després de dos anys de prova pilot.

El pla d’atenció a la petita infància preveu guanyar vuit equipaments que ja estan en fase de construcció o rehabilitació. De fet, alguns ja estaven previstos ja al 2016:

 • Escola al carrer de Roger (Sants-Badal) s’estrenarà el setembre del 2021
 • Escola a Can Rosés (les Corts) encara sense data.
 • Escola Pere Calafell (Sant Martí) una antiga llar d’infants reconvertida en els últims anys en espai veïnal, tornarà a ser un espai de la petita infància.
 • Escola Palamós (la Trinitat Nova)
 • Escola Can Carreres, a la Guineueta (Nou Barris)
 • Escola Teixonera (Horta-Guinardó)
 • Escola Casernes (Sant Andreu)
 • Escola Encarnació, a la Vila de Gràcia. És un centre que depèn del desenvolupament d’altres projectes (com és el cas del projecte del carrer de l’Encarnació, a la Vila de Gràcia, pendent del trasllat de l’Escola Teixidores, que alliberarà el solar del carrer de les Camèlies, on s’ubicarà definitivament l’escola bressol.

Incorporar les llars d’infants del govern

A més, una de les novetats és que s’integren a la xarxa municipal cinc escoles bressol de la Generalitat per incorporar-les a la infraestructura municipal, fent-ne un canvi de titularitat. Són les següents:

 • Escola Cascavell, al barri del Besòs i el Maresme (Sant Martí)
 • Escola el Mar, a Sant Andreu
 • Escola el Vuit al barri de la Verneda (Sant Martí)
 • Escola l’Airet al barri de la Trinitat Nova (Nou Barris)
 • Escola La Gavina al barri d’El Poble-sec (Sants-Montjuïc)

Integració de centres privats

L’Ajuntament també està treballant legalment per integrar a la xarxa pública algunes escoles bressol privades. Tot i que encara n’està determinant el marc normatiu, seria una via per poder aconseguir més centres a barris amb més demanda de places 0-3. Aquesta via va en la mateixa línia del que ja s’ha estat realitzant amb escoles públiques a través del Decret llei 10/2019 del 28 de maig del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat.

El pla integral d’equipaments i serveis de petita infància inclou 45 actuacions i preveu una inversió de gairebé 25 M € en equipaments d’ara al 2024.

Doblar els espais familiars de criança

Una altre dels objectius del pla és doblar l’oferta dels espais familiars de criança, passant dels 700 actuals fins a arribar a 1.500 infants i famílies. Es tracta d’un servei d’atenció a infants menors de tres anys i famílies que consisteix en sessions grupals amb dues trobades setmanals en què es combina el joc amb l’acompanyament i l’orientació en la criança. Aquests espais estaran vinculats a les tres de les escoles bressol que s’obriran, però també se’n volen habilitar 13 més en equipaments de proximitat, com centres cívics o casals.

D’altra banda, també es vol ampliar a cinc districtes l’experiència dels espais familiars socioeducatius com el que funciona a l’EBM Aurora, al Raval. Es tracta d’un servei que incorpora l’acompanyament d’educadors socials i psicòlegs per a famílies en risc d’exclusió social. Aquest model s’implantarà a Sant Andreu, Sants-Montjuïc, l’Eixample, Nou Barris i Ciutat Vella. La previsió és obrir-ne quatre més durant els propers dos anys.

Una escola bressol més el curs vinent a Sants-Badal

l curs 2021-22 es posarà en marxa una escola bressol al carrer de Roger, al barri de Sants-Badal. Tindrà un doble servei d’escola bressol, amb un total de 104 places, i espai familiar. D’altra banda, l’experiència d’horaris de matí i tarda que ha començat aquest curs a l’EBM Germanetes s’ampliarà el curs vinent a la Caspolino, a Gràcia.Totes dues oferiran el curs vinent dos grups d’horari reduït, un de matí i un altre de tarda, de 15 infants cadascun.