refugiats ucraïnesos
Foto: Sílvia Jardí (ACN)

(ACN/redacció) El Ministeri d’Inclusió engegarà a partir de la setmana vinent, la del 21 de març, un pla pilot per fomentar l’acollida de refugiats ucraïnesos per part de famílies de Barcelona i tres províncies més de l’estat espanyol, concretament Madrid, Múrcia i Màlaga. Així ho ha explicat en una compareixença el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, que ha concretat que el projecte començarà amb una verificació de les famílies i els habitatges que es farà mitjançant un conveni amb la Fundació la Caixa. Que les famílies acullin és, segons el ministre, “un repte” i cal, assegura, “acompanyar els voluntaris” i “garantir els drets dels refugiats”.

D’altra banda, Escrivá ha garantit a autonomies i ajuntaments que les despeses derivades de l’acollida d’ucraïnesos seran finançades amb fons europeus. “En aquest tema la solidaritat europea es posarà de manifest de forma rotunda”, ha afirmat. En relació amb el centre de primera acollida de la Fira de Barcelona, Escrivá ha mantingut que s’obrirà aquest divendres.

Refugiats atesos fins ara

Escrivá ha explicat que l’estat espanyol ja ha acollit al voltant de 4.500 ucraïnesos, que ja s’han documentat i han obtingut l’estatus de refugiat. Tot i això, ha puntualitzat que és “molt difícil” xifrar el nombre d’arribades perquè molts arriben a través de xarxes familiars i perquè els ciutadans d’Ucraïna es poden moure durant tres mesos per la Unió Europea només amb el passaport del seu país.

El titular d’Inclusió ha detallat que 12.000 persones han estat ateses en el sistema d’acollida espanyol i que més de 2.300 ja estan en places del sistema “més estables”. D’aquestes, 262 són a Catalunya. Arreu de l’estat, s’han identificat 21.000 places que es poden activar per acollir refugiats.