Busques pipicans a Barcelona on portar-hi el gos? A la ciutat hi ha un total de 116 àrees per a gossos, que es reparteixen en 54 barris. A aquests espais cal sumar-hi també les anomenades zones d’ús compartit (ZUC), on els animals poden anar deslligats en determinades hores del dia, en convivència amb la resta d’usuaris. En total, 225. Tots els barris de la ciutat tenen espais per a aquestes mascotes.
Amb el desplegament de les ZUC, l’espai caní a Barcelona s’ha multiplicat per vint, passant dels 46.000 m² que hi havia fins ara a 969.448 m2. Ara, segons l’Ajuntament, tothom té un lloc on dur el gos a un màxim de 10 minuts de casa. La primera ZUC que va entrar en funcionament va ser la del Parc de l’Estació del Nord.
19 barris sense àrees específiques per a gossos
Si ens fixem en les àrees que són específicament per a gossos, hi ha 19 barris no en tenen cap, entre els quals hi ha Horta, el Gòtic, o la Dreta de l’Eixample. En canvi, els que disposen de més pipicans són el Clot i Sant Gervasi – Galvany, on n’hi ha sis. Empatats a cinc trobem el Putxet i el Farró, i Vallcarca i els Penitents. No és possible, però, saber si aquesta distribució desigual s’ajusta al nombre de gossos que hi ha a cada territori perquè no en tenen dades ni l’Ajuntament ni els col·legis de veterinaris.
A l’hora de fer l’anàlisi, a més, cal tenir en compte també la mida de cada un espai. L’Ajuntament distingeix entre les àrees per a gossos, de menys de 400 m², i les àrees d’esbarjo per a gossos, de més de 400 m². Les petites són la majoria, 70, mentre que de les grans n’hi ha 46.
Distribució desigual per barris i districtes
Per districtes, les àrees per a gossos, les petites, es distribueixen de manera desigual: Sarrià – Sant Gervasi i Sant Martí n’acumulen 19 cada un, mentre que a Ciutat Vella només n’hi ha tres i a Nou Barris, set. Si ens fixem només en les àrees grans, les d’esbarjo, n’hi ha almenys una a cada districte, tot i que, altre cop, el repartiment és irregular: a Ciutat Vella només n’hi ha una, a la Barceloneta; mentre que a Sarrià – Sant Gervasi i a Sant Martí en trobem set.
Si posem el focus en els barris, les àrees grans es reparteixen en 32 barris. N’hi ha com a màxim tres en una mateixa zona, però en un context diferent. A la Nova Esquerra de l’Eixample i a Sarrià en tenen tres, però, en canvi, no hi ha cap àrea de les petites. Per la seva banda, a Sant Gervasi – Galvany hi ha tres zones de més de 400 m² i tres més de les petites. Els districtes de Sant Andreu i les Corts són els únics que tenen tots els barris coberts. Per garantir-ne el manteniment, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou pla.
Pel que fa a les ZUC, en trobem a tots els districtes i tots els barris. Tot i això, hi ha punts de la ciutat, com el Congrés i els Indians o Horta, en què només n’hi ha una. En canvi, a la Verneda i la Pau en tenen cinc i a tres barris més, en són quatre (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Sant Andreu de Palomar i el Poble-sec).
Quants gossos hi ha a Barcelona?
Comparar el pes d’aquests espais amb el nombre de gossos que hi ha a la ciutat no és possible perquè no n’hi ha dades fiables. L’Ajuntament només disposa de la xifra total d’animals de companyia: 76.499. Fonts municipals asseguren que més del 90 % són gossos, però no es pot concretar. La dada és força diferent de la que dona el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, segons el qual hi ha 174.714 cans a la ciutat. Per garantir el manteniment
Per què hi ha aquesta diferència? L’Ajuntament es basa en el nombre d’animals censats que hi ha a Barcelona, un tràmit que és obligatori però que fonts municipals reconeixen que no tothom fa. Els veterinaris, en canvi, parlen de gossos amb xip, un sistema d’identificació que també és indispensable segons la Llei de protecció dels animals.