La Fundació Marcet ha posat fil a l’agulla per donar resposta a les queixes dels usuaris del Centre Esportiu Municipal Teixonera – Vall d’Hebron, que denuncien el mal estat de les instal·lacions. L’entitat gestora del complex esportiu ha dut a terme, els darrers dies, diverses millores pel que fa a la neteja i manteniment de l’espai. Són unes tasques que asseguren que fan regularment des de fa mesos per fer front als actes de vandalisme que pateixen sovint.

Segons explica l’assessor jurídic de la Fundació Marcet, Oriol Giralt, el problema radica en el fet que “moltes persones accedeixen a la instal·lació quan està tancada i provoquen desperfectes de diversos elements com xarxes, gespa i vestidors”. I és que les tanques i reixes del voltant no eviten que es pugui entrar per diversos punts, ja sigui perquè estan trencades o per no ser prou altes. Diuen que hi ha joves que accedeixen per jugar o entrenar-se i d’altres que ho fan per organitzar festes els caps de setmana. També solen entrar-hi algunes persones sense sostre per pernoctar a la zona dels vestidors.

Actualment els vestidors dels jugadors estan ubicats provisionalment en quatre mòduls prefabricats que disposen de dutxes amb aigua calenta i lavabos. Uns espais, que segons Giralt, s’han de revisar constantment “perquè molts equips rivals fan servir les parets de pissarra per fer les alineacions o trenquen aixetes i portes quan s’enfaden per una derrota”.

Mòduls que acullen els vestidots del CEM Vall d’Hebron
moduls vestidors cem vall hebron

L’Ajuntament els apressa a millorar les instal·lacions

Davant la situació l’Ajuntament ha instat la Fundació a reparar els desperfectes més urgents d’aquí a finals d’any. A més, fins a l’estiu del 2024 demanarà informes periòdics sobre neteja, salubritat i estat de conservació del complex i vigilarà que es facin les inversions previstes, com la del canvi de la gespa artificial, que es troba en molt mal estat.

Des de l’entitat gestora asseguren que van de la mà amb el districte d’Horta-Guinardó i que aquest és conscient de la problemàtica del vandalisme. Giralt afirma, a més, que “estem destinant més recursos a manteniment del que el estipula el contracte per solucionar dia a dia els problemes que ens causen els actes incívics”. Per la seva banda, els usuaris afectats han traslladat el seu neguit a l’Audiència Pública i als consells de barri celebrats els darrers dies i volen un compromís ferm respecte a això, així com dades detallades sobre les inversions fetes els darrers anys.

Edifici patrimonial en desús

La Fundació Marcet lamenta no poder fer ús de l’edifici que hi ha a tocar del camp i que va ser dissenyat pels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós. Va acollir les proves de tir amb arc durant els Jocs Olímpics de Barcelona 92 i va rebre el premi d’urbanisme Ciutat de Barcelona, un any abans. Tot i no estar catalogat, el Departament de Patrimoni de l’Ajuntament els impedeix fer-hi reformes per utilitzar-lo i per això han de continuar amb els mòduls externs, fet que diuen “condiciona el funcionament intern de l’entitat”. Els vestidors i lavabos de l’edifici són actualment insalubres i tota la construcció està pendent d’una reforma integral.

Comparteix a: