covid gats gossos animals

(ACN) El Govern espanyol ha aprovat la primera llei de protecció dels animals que lluita contra el maltractament, l’abandonament i el sacrifici. El text modifica el Codi penal i hi introdueix condemnes de fins a 18 mesos de presó per maltractament a un animal si implica atenció veterinària, de fins a 24 mesos si es provoca la mort de l’animal i 36 mesos per als casos amb més d’un agreujant. La nova llei no afecta les curses de braus ni els correbous i prohibeix les baralles de galls, el sacrifici d’animals sans i els espectacles de circ amb animals salvatges.

Protecció específica per a tots els animals vertebrats

La llei, que afecta els animals vertebrats, també posa fi a la comercialització d’animals en botigues i l’exposició al públic amb finalitats comercials. En aquest sentit, estableix que la cria només es podrà dur a terme per criadors autoritzats. També defineix els vertebrats com a éssers que senten i, per tant, estableix que no poden ser abandonats, hipotecats ni maltractats. A més, caldrà tenir en compte el seu benestar en cas de divorci o en situacions com accidents de trànsit.

Els nous tenidors de gossos hauran de cursar una formació obligatòria

La norma també fixa que els qui adoptin o comprin un gos hauran de fer un curs bàsic en què rebran els coneixements mínims sobre la cura d’animals. El contingut d’aquest curs però es regularà a través d’un futur reglament. A més, es crearà un registre estatal d’animals de companyia per tal de tenir dades oficials d’abandonaments, maltractaments i adopcions. I la identificació i vacunació dels animals domèstics seran obligatòries.

Més penes per als maltractadors d’animals

Pel que fa a la reforma de les penes per maltractar, qui ho hagi fet també podrà ser condemnat a una inhabilitació de fins a cinc anys per conviure i treballar amb animals. Un altre element és que s’incorpora la violència instrumental contra els animals en casos de violència masclista com a agreujant.