El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha assegurat que estem en el pic de la pressió assistencial als hospitals. Ramentol ha explicat que hi ha una certa “descompressió” dels llits d’hospital ocupats per pacients covid, amb més altes que ingressos, i també s’estan estabilitzant les dades d’ocupació de llits de crítics. “Tot just estem en el moment de màxima pressió assistencial”, ha afirmat Ramentol.

10 dies per preparar la desescalada

Per Ramentol, la pròrroga de les restriccions aprovada aquest dijous pel Procicat és bàsica. Si primer aquestes mesures van servir per arribar al pic de contagis i començar a doblegar la corba, ara aquests 10 dies més de marge han d’ajudar, segons Ramentol, a superar el pic de les hospitalitzacions. “Necessitem aquesta pròrroga”, ha sentenciat.

A més, aquests 10 dies més de restriccions també han de servir, segons ha explicat, per dissenyar el pla de la desescalada a partir del 23 de novembre, amb l’objectiu, no només de tornar a obrir progressivament les activitats dels sectors afectats, sinó de “mantenir-los oberts” mentre s’allargui el context de pandèmia.

Segons les previsions de Salut, el 23 de novembre, a Catalunya encara hi haurà 400 llits de crítics ocupats per pacients covid i 2.000 pacients ingressats. Això referma la tesi de Salut que la desescalada haurà de ser progressiva, començant per les activitats a l’aire lliure.

Baixen els ingressos als hospitals

Actualment hi ha 585 pacients ingressats en llits de crítics per covid, el que suposa el 58 % del total. Durant els últims dies s’ha detectat petits descensos en les xifres però “sense endevinar encara la tendència, assegura el secretari general de Salut. La xifra, però, queda molt lluny encara dels 300 llits de crítics que Salut ha marcat com a llindar màxim. També ha començat a disminuir en els últims tres dies els ingressos a planta de malalts covid. Ara hi ha 2.600 pacients ingressats per covid, el 24 % del total dels llits de planta hospitalaris.

Ramentol també ha alertat el principal problema a partir de principis de l’any vinent serà el de la manca de personal santiari. El considera el “principal factor limitant” en les properes onades de contagis. Un fet, assegura, que requereix de mesures a llarg termini i que justifica l’actual redistribució de rols assistencials.