La pandèmia del coronavirus ha obligat a repensar el funcionament de la 12a edició del Gran Recapte. Fins ara, la recollida d’aliments es feia de forma física a mercats i supermercats de diferents punts del territori, però ara el format canviarà. Ja no s’instal·laran contenidors on poder deixar els aliments sinó que les donacions es faran de forma virtual, a les caixes dels establiments.

Com funcionarà aquest any el Gran Recapte ?

La campanya començarà a partir de dilluns, 16 de novembre, i s’allargarà fins al dissabte 21. Durant tota la setmana el personal dels supermercats animarà els clients a fer donacions un cop passin per caixa a pagar la seva compra. Ho podran fer mitjançant un codi i la quantitat la decidirà cadascú. Un cop acabi la campanya, el Banc dels Aliments, adquirirà aliments bàsics com llet, oli, llegums o conserves.

El cap de setmana dels dies 20 i 21 de novembre voluntaris de l’entitat es traslladaran als supermercats per conscienciar la ciutadania de la importància de la campanya. Des de l’entitat expliquen que calen 6.000 voluntaris i que de moment, ja n’hi ha 4.000 d’inscrits.

A banda, les donacions també es podran fer a través de la pàgina web granrecapteonline.com, fins al 16 de desembre. Enguany, a més, es poden fer aportacions econòmiques a través del canal de pagament Bizum amb el codi 33596.

La demanda es dispara un 40 %

Segons els responsables del Banc dels Aliments, la irrupció de la covid-19 ha suposat que la demanda als quatre bancs d’aliments que hi ha a Catalunya s’hagi disparat un 40 %. Per això insisteixen que aquest any, el Gran Recapte és més necessari que mai. De fet, aquesta recollida representa un 25 % del total d’aliments que es distribueixen al llarg de l’any. Això implica que enguany s’haurien d’assolir els sis milions de quilos (l’any passat van ser-ne 4,5 milions). El director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, es mostra prudent perquè diu que “és una xifra molt elevada”, però diu que confien en “la solidaritat de la ciutadania”.