El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) proposa una modificació del Codi penal perquè robar un telèfon mòbil sigui considerat com un delicte menys greu i, per tant, sigui castigat amb penes de presó d’entre un i tres anys. “Quan et treuen el mòbil, et treuen la vida”, ha argumentat el degà del l’ICAB, que també ha recordat que un telèfon mòbil ara també conté desenes de dades personals i accés a, per exemple, els comptes bancaris.

Ara mateix, el robatori d’un mòbil es considera un furt amb un valor inferior als 400 €, motiu pel qual els lladres es lliuren de presó. Ara bé, el canvi que proposen els advocats de Barcelona suposaria incloure un apartat específic a l’article 235 del Codi penal (en què s’especifiquen aquells furts que, per la seva naturalesa, han de ser castigats amb penes d’entre un i tres anys de presó) perquè també s’hi incloguin els telèfons mòbils i altres “dispositius electrònics o tecnològics”.

Actualitzar delictes “propis del s. XIX”

Així doncs, els mòbils s’equipararien a altres furts previstos dins de l’article 235, com per exemple “productes agraris o ramaders”, “cablejat o altres components d’infraestructures de subministrament elèctric” o “coses de valor artístic, històric, cultural o científic”. En aquest sentit, Jorge Navarro (que és membre de la Comissió de Normativa de l’ICAB) ha assegurat que “sembla lògic equiparar una cosa pròpia del segle XIX a situacions del segle XXI”.

De fet, segons dades de l’última Junta Local de Seguretat –que es va celebrar a mitjans de febrer a l’Ajuntament de Barcelona–, el robatori de telèfons mòbils és el tipus de furt principal a la ciutat: acumula el 55,1 % dels fets que es van denunciar el 2023, molt per davant del robatori de bosses de mà (17,6 %), rellotges (8,7 %) i joies (8,7 %). La mateixa junta va constatar que l’any passat van augmentar un 8,6 % el total de fets delictius respecte al 2022.