Les proves PCR que els sanitaris faran a les escoles protagonitzen aquests dies les converses de moltes famílies, no només als xats de cada curs sinó també a les entrades i sortides dels alumnes. Aquest divendres, tres famílies de l’escola Congrés-Indians al barri de la Sagrera de Sant Andreu debatien sobre si havien signat o no el document que el Departament de Salut els va fer arribar per si autoritzaven la realització de les proves als seus fills per detectar la covid-19.
En el cas de la Susana, mare de dos fills de l’escola, diu que no signa l’autorització si no pot acompanyar-los. Assegura que els falta informació sobre com es faran aquestes proves i si la tutora podrà ser amb ells. També és conscient que si totes les famílies volen acompanyar les criatures, els centres es poden col·lapsar. La Lídia, sanitària de professió, sí que ha autoritzat aquesta prova perquè diu que hi confia molt, tant en l’escola com en els professionals sanitaris. A banda, afirma que ha fet feina a casa i ja ha explicat als seus infants què volen dir aquestes proves i com aniran vestits els qui les faran, entre d’altres.
L’escola Congrés-Indians pren la iniciativa
Des de la direcció de l’escola es va fer arribar un escrit als departaments de Salut i Educació per demanar que es tingui cura de l’infant en tot moment i que les famílies que ho vulguin puguin acompanyar-los. Un document que, segons el centre, s’ha fet en coherència amb el projecte educatiu, però també per atendre el bon nombre de famílies que no havien autoritzat que es fes la prova als infants si no podien estar amb ells. El centre va obtenir l’aprovació de la Generalitat i ho va poder posar en pràctica dimecres. Un alumne de P3 va donar positiu de coronavirus i van haver de fer les proves als companys. Astrid Ruiz, directora de l’escola Congrés-Indians, assegura que es van atendre totalment les seves demandes. “Van dir als infants pel seu nom, mirant-los als ulls, amb calma“, afirma Ruiz, “els van explicar en tot moment el que feien” i els “van ensenyar el material”. A més, finalitza la responsable de l’escola de la Sagrera, quan van fer la prova als petits, “en tot moment estaven asseguts al damunt del familiar que els acompanyava”.
L’aFFaC recull el neguit de les famílies
L’aFFaC ha recollit al llarg d’aquestes darreres setmanes el neguit de moltes famílies. Creuen que està justificat que no deixin entrar cap progenitor per motius d’eficiència, seguretat i logística. Amb tot, Lidón Gasull, directora de l’aFFaC, creu que Salut hauria de donar més informació a les famílies: quines proves es faran, per quin motiu s’han de fer i per què és recomanable que no acompanyin els fills. També afirma que els centres haurien de permetre l’entrada de les famílies en casos excepcionals: quan es tracti d’infants amb necessitats especials o amb criatures molt petites on sigui necessari l’acompanyament per part d’un dels dos progenitors.
Aquest dimecres els departaments d’Educació i Sanitat van deixar clar que les proves que es farien als infants serien menys invasives. Amb aquest argument i amb el d’evitar l’acumulació de gent de fora als centres van recomanar que les famílies no hi siguin presents.
https://twitter.com/salutcat/status/1309472944633065472?s=20