El Port de Barcelona ha anunciat un possible acord entre el Museu Hermitage Barcelona i el Gran Teatre del Liceu amb l’objectiu de fer un projecte cultural innovador, més per al públic local, i sostenible des del punt de vista de la mobilitat. La proposta per a l’espai, ubicat a la nova bocana del port, però, ha estat rebuda de forma desigual entre els veïns de la Barceloneta. La por i el dubte és si el barri té prou capacitat per assumir més pressió turística.

Des de l’Associació de Veïns de la Barceloneta donen suport al projecte, que podria canviar el perfil de turista que acull la zona: “Nosaltres necessitem turisme cívic per a la Barceloneta”, afirma la presidenta de l’associació, Carmen Piera.

Tant de bo els turistes que vinguin vagin al museu. Voldrà dir que és turisme de qualitat, familiar i que es comporta.”
Carmen Piera, presidenta AV Barceloneta

Dubtes sobre la mobilitat

L‘associació veïnal també explica que han col·laborat amb els promotors del projecte per ajustar alguns aspectes com la mobilitat. “Hem aconseguit que els autocars que vinguin s’aturin al Portal de la Pau, per exemple”. Piera assegura que els problemes de mobilitat s’han resolt per evitar que tothom arribi a través del passeig de Joan de Borbó.

No opinen el mateix des de la Plataforma en Defensa d’un Port Ciutadà, que insisteixen que els canvis en el projecte no són suficients. Òscar Domènech, membre d’aquesta plataforma, argumenta que “la zona no pot aguantar aquest tipus de pressió” i diu que “al barri no li cal una icona turística més”.

Nosaltres sempre hem reclamat equipaments d’ús per al barri i també feina per al barri.”
Òscar Domènech, Plataforma en Defensa d’un Port Ciutadà

La plataforma considera que el Port no té en compte les necessitats de la Barceloneta: “El problema és que el Port sempre ha viscut d’esquena a la ciutat”.

El Port aprovarà la concessió el 26 de maig

Segons ha assegurat la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, el Port aprovarà la concessió al Museu Hermitage Barcelona al Consell d’Administració d’aquest dimecres, 26 de maig.