Malgrat no ser el càncer de pell més freqüent, el melanoma és el més agressiu, responsable del 80 % de les morts per càncer de pell. Els experts alerten ara, però, que es tracta d’un dels tumors més freqüents entre els adults joves i que, a més, també està en auge en els majors de 60 anys per la poca detecció precoç en aquesta franja. De fet, un de cada tres casos d’aquest tipus de tumor es diagnostica en persones menors de 40 anys. Amb motiu del Dia Mundial del Melanoma, la cap de Dermatologia de l’Hospital Clínic, Susana Puig, ha explicat a betevé les claus per detectar-lo i prevenir-lo.

Símptomes? L’únic canvi és visual

En la majoria dels casos, el càncer del melanoma no presenta símptomes sistèmics, com ara febre o mal estar. L’únic canvi, apunta la doctora Puig, és visual. “Una piga que apareix nova i diferent de la resta i que, a més, creix i canvia; o bé una piga de tota la vida, que de cop i volta canvia”. I el cert és que el 30 % dels tumors apareixen en pigues de sempre, mentre que el 70 % restant apareixen sobre una pell no danyada i on “de cop i volta hi surt una taca”. No obstant això, algunes vegades la simptomatologia també pot ser taques que apareixen a les mucoses, com els llavis o en els palmells i les ungles.

La importància de la fotoprotecció malgrat la mascareta

Segons Puig, la roba té un cert índex de fotoprotecció, però tot depèn del color i del tipus de teixit. Per això alerta que no ens podem sentir completament segurs per portar la mascareta i ens hem d’adaptar al tipus d’activitat”. El cert és que, afegeix, la mascareta ha comportat molts problemes de salut de la pell, com l’agreujament de l’acne o de la rosàcia.

És important, doncs, adaptar la protecció de la pell al tipus d’activitat i als antecedents. Si una persona ja ha tingut càncer de pell, apunta la doctora Puig, “malgrat ser hivern, per exemple, cal protegir-se la cara, que sempre està exposada a la radiació del sol”.

Si ens centrem en les activitats a l’aire lliure a l’estiu, les exposicions han de ser més curtes i cal fer servir un fotoprotector adaptat. Per a un tipus de pell clara ha de ser de 30 i, segons com, es recomana que sigui de 50, afirma. “La quantitat de crema solar que ens apliquem s’ha demostrat que és un terç de la que en realitat s’ha experimentat en laboratori. Per tant, és recomanable aplicar-nos una crema de protecció més elevada”.

Com detectar irregularitats en la pell?

En tractar-se d’un tipus de càncer que no presenta símptomes notoris, moltes persones potser no són conscients que tenen la malaltia. Des de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia aconsellen fer autoexploració. “Mirar-nos la pell, l’esquena i les parts del nostre cos que no veiem per saber quines pigues tenim i ser a temps de consultar amb els experts qualsevol dubte quan trobem canvis”.

6.000 casos nous a l’estat, cada any

Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, a Espanya es diagnostiquen cada any més de 6.000 casos nous de melanoma. En les dones, en la franja d’entre 25 i 30 anys, i en els homes, entre els 30 i els 35. Perquè, asseguren, estar bronzejat és tendència.