Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han dut a terme a Barcelona una acció policial conjunta per desarticular una presumpta organització criminal que llogava pisos a particulars per convertir-los en habitatges turístics. Segons la policia catalana, la banda arrendava els habitatges a particulars, deixava de pagar el lloguer i finalment els anunciava en plataformes d’immobles turístics sense permís dels propietaris i sense la llicència pertinent. La policia calcula que una cinquantena de persones han estat víctimes del grup criminal.
En l’operació s’han detingut vuit persones, entre les quals hi ha els caps de l’organització. Una de les detingudes és una noia jove que ha estat arrestada al carrer de la Indústria, 365. La policia catalana ha tancat l’operació a primera hora de la tarda però no es descarta que encara es puguin produir més detencions.
En total s’han fet sis escorcolls i s’han intervingut diners, documentació i claus de pisos que utilitzaven per a l’activitat criminal. Als integrants de l’organització se’ls atribueixen presumptes delictes d’estafa, falsedat documental i pertinença a organització criminal.
La policia ha fet fins a sis escorcolls a diferents punts de la capital catalana, entre els quals un al carrer de la Indústria, 365 i un al carrer de Déu i Mata, 152. També se n’han fet fora de la ciutat: a Vilassar de Mar i a l’Hospitalet del Llobregat. La investigació judicial que ha dut a fer els escorcolls d’aquest divendres està sota secret de sumari, per la qual cosa, de moment, no n’han transcendit més detalls. Segons la policia, va ser un dels propietaris el que va veure el seu pis anunciat en una d’aquestes plataformes i va decidir alertar les autoritats.
Betevé ha pogut parlar amb un dels propietaris afectats per l’organització, que ha explicat que poc després de llogar el pis van començar a endarrerir els pagaments del lloguer fins que van deixar de pagar tant l’arrendament com els subministraments. Posteriorment una persona coneguda va alertar-lo que cada setmana entraven persones diferents al pis i que parlaven diferents idiomes. Fins i tot va intentar que li retornessin el pis sense reclamar els pagaments pendents, però es van negar a tornar-li les claus si no els pagava 6.000 euros a canvi.
24 multiinfractors identificats
La investigació s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de la policia amb el servei d’inspecció de l’Ajuntament per detectar pisos turístics il·legals. El servei té detectats 24 persones o bé grups multiinfractors -la majoria provinents de màfies- i ha obligat a despenjar 1.629 anuncis de pisos il·legals. A més, han ordenat el cessament de 348 immobles d’aquest tipus i els han obert expedient sancionador.
Per això, la tinenta alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha alertat les plataformes d’anuncis com ara Airbnb i els ha acusat de ser còmplices d’aquesta pràctica il·legal: “Tenen dues opcions: col·laborar amb Ajuntament per evitar aquestes pràctiques mafioses o no fer-ho. Són còmplices ara mateix donant cobertura a aquests pisos”, ha assegurat.
Apartur celebra l’operació
L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) s’ha mostrat satisfeta per l’operació policial i ha agraït l’esforç tant als cossos de seguretat com a l’administració. En un comunicat, han celebrat “el compromís de la ciutat per un turisme legal i de qualitat com a motor generador de riquesa”. En la mateixa línia de l’Ajuntament, el president de la patronal, Enrique Alcántara, ha emplaçat les plataformes d’anuncis de pisos turístics a “no acceptar cap pis sense llicència o cap habitació.”
Alcántara ha remarcat que el turisme es troba “en moments complicats” i que per això cal “seguir treballant per eradicar la il·legalitat i protegir el sector d’habitatges d’ús turístic”. La crisi del coronavirus ha fet estralls en el sector turístic, amb una caiguda de visitants a la ciutat que pot arribar al 80 % aquest estiu. En aquest context, Apartur ja va explicar a finals de juny que un 40 % dels apartaments fins ara destinats al turisme han passat al lloguer tradicional.