Les associacions de famílies d’alumnes de l’Escola Mallorca i l’Escola Bressol Londres demanen a l’Ajuntament que ampliï els centres educatius fent servir un edifici municipal buit que hi ha al mateix solar. Denuncien que les escoles tenen un dèficit d’espais notable des de fa anys que, amb l’arribada de la covid-19, s’ha posat encara més en relleu. El consorci d’Educació de Barcelona estudiarà la possibilitat d’utilitzar algun espai de l’edifici en funció del seu estat.

Manca d’espai als centres

Les associacions de familiars dels alumnes fa més d’11 anys que demanen ampliar l’Escola Mallorca i l’Escola Bressol Londres. Asseguren que les dimensions reduïdes dels edificis actuals i el prop de mig milers d’alumnes que hi ha ara els impedeix tenir aules per a les especialitats com la plàstica o un espai per a un laboratori. I a més, els obliga a fer quatre torns de menjador i jugar en un pati molt petit. Els pares veuen poc viable la tornada a les aules al setembre si les escoles no creixen. I remarquen que serà gairebé impossible complir les mesures de seguretat pel coronavirus.

Un edifici en litigi

L’edifici municipal que demanen les famílies és una finca del 2006 que, fins i tot, té un premi FAD de disseny. El consistori va treballar en diferents projectes per donar-hi sortida, com l’ús com a habitatges per a joves, habitatges socials, un centre de dia o la nova localització de l’escola Entença. Cap d’aquests va tirar endavant, ja que un procés judicial en bloqueja l’ús des de fa 14 anys. Un grup de veïns es va constituir en la Comissió Pro Illa Verda per defensar la tipificació de l’espai com zona verda i demanar l’enderroc per irregularitats en l’obra. Més d’una dècada més tard, la justícia ha sentenciat que l’edifici no ha d’anar a terra, però s’ha de dedicar a usos educatius.

El Consorci d’Educació estudiarà el cas

Les famílies reclamen al consistori que doni resposta a la sentència judicial i adapti l’edifici. Inspectors de l’Ajuntament i del Consorci d’Educació ja han fet una visita per avaluar l’adaptació d’una part de l’immoble. Tot i que els pares afirmen que l’Ajuntament els ha dit que d’aquí al setembre no hi ha prou temps per adaptar l’immoble, des del districte de l’Eixample apunten que el Consorci d’Educació de Barcelona estudiarà fer servir algun dels espais de l’edifici púbic en funció del seu estat actual. Les famílies avisen que si no obtenen solucions, es plantegen fer mobilitzacions.