L’Ajuntament de Barcelona avisa les plataformes de pisos turístics —com Airbnb i HomeAway— que les sancionarà si no retiren els anuncis de pisos turístics il·legals. No s’ha concretat la quantitat d’aquestes sancions, però sí que no s’esperarà molt a començar a imposar-les: “Els reclamem una resposta ràpida”.

La tinenta d’alcalde Janet Sanz i el regidor Xavier Marcé han comparegut després de reunir-se amb representants de les diferents plataformes per advertir-les que s’han detectat “greus incompliments” i que “ja no hi ha temps per a més dilacions”. “Els reclamem un compromís ferm amb la legalitat”, ha dit Sanz. Un compromís que, segons la responsable d’Urbanisme, no tenen: “Cap de les plataformes compleix al 100 %”.

Sanz ha recordat que si hi ha 9.600 pisos amb llicència, només hi poden haver 9.600 anuncis: “No es pot donar la possibilitat de publicitar un pis no verídic. No pot continuar passant”. L’Ajuntament ha recordat amb xifres l’estat de la qüestió i ha explicat que en la croada contra els pisos il·legals s’han obert més de 16.000 expedients, s’ha procedit a cessar l’activitat de 6.300 apartaments, s’han interposat 8.000 sancions i s’han fet prop de 400 precintaments. “D’entre les ordres de cessament n’hi ha un 50 % que han deixat de fer l’activitat”.

A mitjans del 2018 Airbnb va presentar al govern municipal una nova eina informàtica per obligar els amfitrions a dir si tenen llicència turística o no abans de publicar l’anunci del seu pis. Amb aquesta acció va millorar l’entesa entre l’administració i la plataforma. Però dos anys més tard “hem detectat greus incompliments i no tolerarem cap incompliment més”. Sanz i Marcé han coincidit a demanar “respecte a la llei i corresponsabilitat”.

Fa unes setmanes va transcendir el cas d’un veí que havia denunciat haver rebut una pallissa i amenaces després de denunciar reiteradament l’existència d’un pis turístic il·legal al bloc on viu a Ciutat Vella. Els fets van encendre totes les alarmes a l’Ajuntament i van forçar la compareixença de la tinenta d’alcalde Janet Sanz, que va reclamar a la plataforma Airbnb, una de les que anunciaven el pis en qüestió, que decidís “si vol estar al costat de les màfies o de l’Ajuntament”.