Open Arms ha rebut, aquest dilluns a la tarda, la Medalla d’Or al Mèrit Cívic que atorga l’Ajuntament de Barcelona. El fundador i director de la Fundació Proactiva Open Arms, Oscar Camps, ha recollit el guardó juntament amb el coordinador d’operacions, Gerard Canals. En la seva intervenció, Camps  ha agraït als voluntaris i membres de l’organització que suportin l’angoixa, la por i la crítica que suposa la seva tasca. I als ciutadans, el suport i la força que els donen per tirar endavant una feina crua i complicada.

Camps ha demanat al consistori “una aliança de ciutats que signifiqui l’inici d’un canvi social” que no permeti que milers de persones morin al mar per la inacció d’alguns govern europeus.  Són països, ha dit,  que “creuen que així evitaran que altres persones no vulguin venir”.

L’Ajuntament mantindrà la pancarta Free Open Arms fins que alliberin el vaixell

Ada Colau ha anunciat que mantindrà la pancarta ‘Free Open Arms. Rescatar personas no es delito’ a la façana del consistori “fins que l’organització sigui alliberada i pugui tornar a realitzar la seva tasca allà on fan tanta falta”.

L’Alcadessa  ha destacat en seu discurs la importància de la feina que fa Open Arms en un moment, ha dit, “en què la Mediterrània s’està convertint en una de les fronteres més perilloses del món“. Colau ha recordat que la xifra de persones que han perdut la vida al Mediterrani en els últims cinc anys ha estat de 17.000. I ha lamentat que des dels governs europeus no s’hagi fet res per evitar-ho.

Respecte el posicionament de Barcelona davant de la situació de bloqueig que pateix l’ONG ha dit que ” si volem ser una ciutat compromesa cal que ho demostrem en moments difícils, no només en els fàcils”. Per això ha reiterat el compromís del consistori amb la tasca de la Fundació Proactiva Open Arms.

Colau interpel·la a Pedro Sánchez

Durant la seva intervenció, Colau ha fet una reflexió dirigida al president espanyol. Tot i reconèixer que el cas d’Open Arms no és senzill des de la seva posició, li ha demanat que Espanya no equipari les seves polítiques a les del líder italià Salvini. I ha afegit que no es pot permetre que situacions tan delicades com aquesta estiguin en mans de dirigents polítics que no promouen i respecten els Drets Humans .

La fundació Open Arms ja va mostrar l’agraïment a les xarxes quan es va saber que rebria aquest guardó.

L’acte se celebra just després d’un cap de setmana de mobilització ciutadana pel bloqueig en què es troba el vaixell d’Open Arms al Port de Barcelona.