Unes 500 persones, segons la Guàrdia Urbana, entre les quals molts voluntaris de l’ONG Open Arms i diverses organitzacions pels drets humans, es manifesten contra la negativa del Govern espanyol al vaixell de l’Open Arms per poder navegar al Mediterrani central per anar-hi a rescatar persones. La mobilització ha sortit poc després de les 16 h des de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, al carrer de Mallorca, i es dirigeix a la seu de la Unió Europea, al passeig de Gràcia.

Manifestació Open Arms

Al seu pas davant del Consolat d’Itàlia, al carrer de Mallorca, els manifestants han protestat contra les polítiques migratòries que aplica aquest país del mediterrani amb crits de “Salvini, feixista; Sánchez, covard”, “Fora assassins” o “Free Open Arms”.

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha denunciat que aquest divendres van morir 120 persones al Mediterrani i ha lamentat el bloqueig: “Potser nosaltres hauríem pogut fer alguna cosa per salvar-los”. Camps també ha criticat que el govern espanyol no s’ha posat en contacte amb l’entitat ni ha parlat amb ningú d’Open Arms sobre el bloqueig del vaixell.

Entre els convocants de la protesta hi ha voluntaris de l’ONG, tant persones que han anat de missió amb Open Arms, com les que l’ajuden a terra en diverses tasques. “És un orgull per a nosaltres que els voluntaris hagin tingut aquesta iniciativa, els voluntaris saben perfectament què significa que aquest vaixell que salva vides estigui aturat”, diuen des de l’ONG. La manifestació també té el suport d’entitats com Amnistia Internacional, Casa Nostra Casa Vostra o Stop Mare Mortum.

12 dies aturat sense poder rescatar migrants

Dilluns passat, 7 de gener, el vaixell de l’Open Arms va quedar bloquejat al port de Barcelona sense permís per poder salpar. Una al·legació del capità marítim, que depèn del Ministeri de Foment, li va denegar el permís, tot i que l’endemà, el 8 de gener, havia de sortir cap a Líbia. El Govern, doncs, només li permet circular en aigües espanyoles.

Tot i que Foment assegura que es tracta d’un assumpte merament tècnic, des d’Open Arms lamenten que es tracta d’una decisió política, i que els arguments exposats per no deixar-los salpar no tenen sentit. Tot i que el Govern espanyol té tres mesos per respondre les al·legacions presentades al bloqueig del vaixell, abans de 10 dies ha de fer alguna comunicació.

Amb el suport de Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat suport a Open Arms en diverses ocasions i la setmana passada ja va mostrar el seu rebuig a la decisió de Foment de no permetre la navegació pel Mediterrani de l’embarcació i es va proposar per intercedir amb el Govern espanyol.