El vaixell de Proactiva Open Arms es troba bloquejat al port de Barcelona sense poder sortir per iniciar una nova missió de rescat al Mediterrani central. El capità marítim de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment, ha denegat el permís que li va fer arribar l’ONG per poder salpar cap a Líbia el 8 de gener.

Open Arms ha presentat al·legacions contra la decisió, però el Govern té un termini de tres mesos per respondre-hi. Mentrestant, el vaixell no pot tornar davant les costes de Líbia, només pot navegar en aigües espanyoles, cosa que no farà tal com ha afirmat Oscar Camps, director d’Open Arms.

“Prefereixen que morin en el mar”

El capità marítim ha denegat el permís perquè l’actuació dels estats de la zona -Líbia, Malta i Itàlia-, amb la negativa a acollir els nàufrags rescatats, vulnera el dret marítim internacional i obliga el vaixell a fer un llarg viatge de diversos dies per poder arribar a un port segur on desembarcar. El capità també argumenta que el vaixell està reconegut i certificat per a 18 persones i que no disposa dels certificats de seguretat i prevenció de la contaminació per al transport d’un nombre elevat de persones a bord.

Sobre aquest argument s’ha pronunciat Oscar Camps, qui ha criticat que les autoritats es preocupin ara per la seguretat a bord del vaixell: “Prefereixen que morin en el mar [al fet] que siguin transportats”. També ha deixat clar que en “2,5 anys a ningú no li ha importat quants i com els transportaven i ara hi ha neguit per a les persones que abandonem el mar”.

El director d’Open Arms considera una greu irresponsabilitat del capità bloquejar un vaixell que salva vides en un lloc on mor tanta gent. En el recurs que ha presentat l’ONG, l’entitat insta el Govern espanyol a demandar els estats que no compleixen les lleis internacionals.

L’Ajuntament i la Generalitat critiquen la decisió

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha criticat a Twitter la decisió del capità marítim del port. Pisarello es pregunta si, vist l’incompliment dels tractats dels drets humans per part d’alguns països, només és pot seure a contemplar “passivament la tragèdia”, i clama per corregir una situació que qualifica d’escandalosa.

També el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha piulat a Twitter contra el fet que s’impedeixi “la feina a qui salva vides”. Bosch reclama “més Open Arms i menys Vox”, i defensa la necessitat de tenir “ports segurs” per donar una resposta humanitària a la crisi del Mediterrani.


El vaixell de Proactiva Open Arms va atracar al port de Barcelona el primer dia de l’any amb la intenció de tornar a salpar tan aviat com fos possible per iniciar noves missions de rescat al Mediterrani. El 2018 va ser un any en què l’activitat de l’ONG va ser molt intensa i va topar, sovint, amb la negativa dels molts països europeus per desembarcar persones rescatades.