Open Arms ha confirmat a betevé que ha rebut l’autorització per poder sortir a navegar. L’organització ho ha anunciat en  una piulada al seu compte de Twitter, en què denuncia que el permís és per repartir material humanitari i que, de moment, encara no té autorització per fer missions de cerca i rescat. El despatx del capità marítim del Port de Barcelona el van rebre dimarts a la tarda i la intenció de l’ONG és salpar aquest divendres o dissabte com a molt tard, un cop tinguin carregat el vaixell i en funció de les condicions meteorològiques.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”3 llibres que han marcat Oscar Camps per Sant Jordi 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/oscar-camps-open-arms-llibres-sant-jordi-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Open Arms ha explicat a betevé que el despatx només autoritza al vaixell a transportar material humanitari a les illes de Samos i Lesbos sense fer aturades i sense realitzar cap rescat humanitari, i adverteix que se li imposaran multes i sancions molt altes si no ho compleix. Tot i això, l’entitat assegura que si es troba persones ofegant-se al mar la seva “obligació” és rescatar-les.

Aquesta és la tercera petició per salpar d’Open Arms després de tres mesos de bloqueig del vaixell al port de Barcelona. En els dos casos anteriors el despatx no s’ha autoritzat o les dates han caducat sense haver obtingut resposta. El vaixell va quedar bloquejat el 8 de gener després que el capità marítim de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment, li denegués el permís per poder viatjar a Líbia.

En declaracions a betevé la setmana passada, el director d’Open Arms, Oscar Camps, va denunciar les negatives constants per salpar i no confiava rebre cap autorització fins després de les eleccions generals, contràriament al que ha passat.

20 tones de material humanitari

L’Open Arms transportarà a les illes gregues fins a 20 tones de material humanitari, entre el qual hi ha menjar, roba, milers de paquets d’higine personal, material per poder muntar una escola i una cinquantena de bicicletes per un camp de refugiats de Tessalònica. També s’entregaran les més de 3.000 mantes que es van recollir per Nadal, que van arribar a desbordar a l’organització.

L’anunci d’Open Arms en campanya electoral

L’autorització perquè el vaixell d’Open Arms pugui salpar arriba en plena campanya electoral de les eleccions generals del 28 d’abril i només uns dies després que l’organització hagi fet un anunci per demanar als partits polítics que s’hi presenten a comprometre’s amb el rescat d’immigrants al Mediterrani. Sota el lema: “Vides o morts? Si no esculls, no t’escullo” l’ONG demana als líders polítics que es pronunciïn sobre aquesta qüestió perquè els ciutadans puguin decidir el vot.

L’alcaldessa Ada Colau s’ha pronunciat aquest dimecres al matí i considera “una hipocresia” que l’embarcació no pugui salvar vides i critica que el govern espanyol l’hagi desbloquejat en plena campanya electoral.