Han passat tres mesos i el vaixell Open Arms no es mou del port de Barcelona. Continua amarrat per decisió del capità marítim, que depèn del Govern espanyol, i no pot salpar a salvar vides al Mediterrani. Durant aquest temps, l’ONG no ha parat de negociar-ne la sortida però, segons el director Oscar Camps, tot són negatives. De fet, no preveuen que s’aixequi el bloqueig almenys fins passades les eleccions generals del 28-A.

“Que l’Open Arms rescati i hagi de desembarcar persones a Espanya no dona vots”, assegura Camps. Lamenta que l’organització i els migrants viuen les conseqüències de ser una campanya electoral en què, diu, s’ha utilitzat el discurs migratori com a “arma de guerra per part dels partits més xenòfobs”.  Busquen alternatives amb discreció perquè l’escenari és complicat: denuncien que tot Europa els dona l’esquena.

350 morts al Mediterrani el 2019

Mentre el buc està parat, les morts al mar Mediterrani no s’aturen. Segons ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, des que va començar el 2019 més de 350 persones hi han mort. Des d’Open Arms asseguren que la xifra és més elevada i critiquen que ara no hi ha cap vaixell de rescat operant-hi.

L’ONG prepara l’Open Arms i l’Astral

A més, temen que els enfrontaments a Líbia portin més tragèdia: morts a terra i a l’aigua. Per si hi arriba a temps, l’entitat prepara l’Open Arms i també l’Astral, que necessitava una reforma per seguir amb la seva tasca.