Què passarà si, mentre el vaixell d’Open Arms navega pel Mediterrani rumb a les illes gregues on ha de portar material humanitari, es troba amb persones a la deriva que necessiten assistència?

El director de l’ONG, Oscar Camps, té molt clar que “salvar persones està per damunt de qualsevol escrit o recomanació que et pugui fer ningú”. És la resposta que ha donat a l’autorització que ha rebut el vaixell per poder sortir a navegar.

L’organització ho ha anunciat aquest dimecres i ha especificat, però, que el permís és per repartir material humanitari i que, de moment, encara no té autorització per fer missions de cerca i rescat. Camps ha definit el permís com “un recull d’amenaces i sancions si ens desviem de l’objectiu que ens marquen, que és poder portar ajut humanitari a dues illes de Grècia i a Tessalònica”. El responsable de l’ONG té clar que “complirem amb el dret marítim i els convenis internacionals. És un tema moral, no legal”, ha afegit.

El buc té previst salpar entre aquest divendres i dissabte cap a Lesbos i Samos. El vaixell portarà 20 tones de material. Camps confia que un cop el lliurin, ja hauran passat les eleccions: “Ja veurem quina serà la posició del Govern”. El fundador d’Open Arms assegura que no perdonarà al govern socialista “la responsabilitat moral sobre la mort de 400 persones que podríem haver salvat. Quin mal haurien causat?” es pregunta.

El vaixell ha estat 100 dies bloquejat al port de Barcelona i no esperava que els aixequessin el bloqueig fins després de les eleccions del 28-A. Durant tot aquest temps, l’ONG no ha parat de negociar-ne la sortida però, segons l’organització, tot han estat negatives.