L’Organització Mundial de la Salut (OMS) insta els governs estatals d’arreu del món a mantenir les escoles obertes malgrat l’empitjorament de la pandèmia de la covid i l’expansió de la variant òmicron. “Les escoles haurien de ser l’últim lloc a tancar i el primer a obrir”, ha dit Hans Kluge, director regional de l’OMS per Europa, qui ha defensat els “beneficis importants” d’aquests espais per al benestar social i mental dels infants.
Tot i l’aposta decidida per mantenir les escoles amb l’activitat normal, l’OMS admet que pot haver-hi centres que no poden mantenir les classes per manca de personal. Per això, aconsella preparar l’aprenentatge en línia per a un model híbrid, si calgués, en casos puntuals. Així, diu Hans Kluge, nens i adolescents podrien continuar estudiant mentre no puguin assistir presencialment a les escoles i instituts.
A Catalunya, més de 2.000 docents estan de baixa la setmana de tornada a l’escola. El govern de la Generalitat aposta per mantenir els centres oberts en el context actual de pandèmia. Amb el segon trimestre del curs 2021-2022 ja en marxa, els alumnes d’infantil i primària només faran quarantena a partir de cinc contagis a l’aula.
Prioritzar la tercera dosi als professors
La transmissibilitat alta que té la variant òmicron, ja absolutament dominant a gran part del territori europeu, fa encara més importants les recomanacions emeses per l’OMS per a les escoles, segons el mateix Kluge. Demana assegurar una bona ventilació, una higiene de mans constant i l’ús obligatori de les mascaretes dins de les instal·lacions del centre. A més, proposa que mestres, professors i altres treballadors educatius s’incloguin com a grup prioritari a l’hora de rebre la tercera dosi de la vacuna de la covid.
L’alta velocitat de transmissió que està agafant l’òmicron des de fa setmanes ha dut l’OMS a preveure que més de la meitat dels europeus es contagiaran de la covid en els pròxims dos mesos. Per això, l’organització insta les autoritats a repartir tests gratis de covid-19 entre la població.
La covid, camí d’una endèmia?
Molts governs ja es preparen per tractar la covid com una malaltia endèmica. Per exemple, a Catalunya el Comitè Científic Assessor treballa amb l’objectiu de tractar aquesta malaltia com si fos una grip. Sobre aquesta qüestió, l’OMS veu precipitat parlar de la covid com una endèmia i opina que “no és bona idea” fer previsions, tenint en compte l’experiència prèvia amb el virus.