El govern català ja pensa en la gestió de la pandèmia a mitjà i llarg termini. Per això, ha encarregat un estudi al Comitè Científic Assessor sobre quins han de ser els mecanismes de seguiment i control quan es converteixi en una malaltia endèmica. S’alinea així amb el pla que també va anunciar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per canviar el sistema de vigilància de la covid-19.

És cert que l’evidència suggereix que amb l’òmicron podrem conviure més fàcilment, però no és el moment de tractar-la com una grip”
Quique Bassat, investigador d’ISGlobal

Els experts coincideixen a assenyalar que hi haurà un moment en què aquest pas cap a la “gripalització” de la covid-19 es podrà dur a terme. Però volen deixar clar que no estem gens a prop d’arribar-hi. “És cert que l’evidència suggereix que amb l’òmicron podrem conviure més fàcilment”, ha reconegut l’investigador de l’ISGlobal, Quique Bassat. Ara bé, deixa clar que “el moment de tractar-la com la grip no és ara”. És més, creu que s’estan “llançant missatges d’optimisme quan la situació de la sisena onada és molt complicada i que estan fent que la gent frivolitzi amb la nova variant”.

La prova de foc serà la tardor vinent en què, si veiem que no hi ha un gran increment dels casos, podrem començar a parlar del fi de la pandèmia ”
Salvador Macip, investigador de la Universitat Leicester i UOC

L’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, tampoc no creu que sigui el moment de deixar de comptabilitzar els casos de covid-19 com es fa ara i de crear una xarxa d’hospitals sentinella que en facin una vigilància com si fos una malaltia respiratòria més. Tampoc no creu que es pugui fer aquest pas quan acabi la sisena onada. “La prova de foc serà la tardor vinent en què, si veiem que no hi ha un gran increment dels casos, podrem començar a parlar del fi de la pandèmia”.

Els hospitals demanen no banalitzar l’onada actual

Els hospitals de Barcelona tampoc no creuen que sigui el moment de modificar el sistema de control de la covid-19. El cap d’Urgències de l’Hospital Clínic, Miquel Sánchez, considera “que és un pas impensable a dia d’avui que suposaria banalitzar un problema que ara mateix està tenint un impacte molt important en els hospitals”. El coordinador de la unitat de la covid-19 de l’Hospital de Sant Pau també considera que “no és viable fins que haguem passat l’emergència actual”.