L’escriptora Ana María Matute tindrà un carrer a Barcelona a partir del 22 de gener. El carrer de Ramiro de Maeztu, a tocar del Parc Güell i la plaça de Sanllehy, passarà a portar el nom de l’escriptora barcelonina. Aquesta era una reivindicació dels veïns de Can Baró, com a homenatge a la novel·lista, que va viure al barri. La via comunica la Salut i Can Baró.

La proposta ja havia estat prèviament aprovada pels dos districtes de Gràcia i Horta Guinardó, després de la insistència dels veïns per eliminar el nom de Ramiro de Maeztu del nomenclàtor de la ciutat. El carrer és una de les vies més importants per arribar al Parc Güell i porta el nom de Ramiro de Maeztu des de la Guerra Civil, per homenatjar aquest intel·lectual espanyol defensor de la Hispanitat.

ana maría matute tindrà un carrer a Gràcia i Horta-Guinardó
Carrer de Ramiro de Maeztu, una de les poques vies que resten a la ciutat imposades pel règim franquista en acabar la Guerra Civil

Matute també té una placa a Sarrià – Sant Gervasi

Ana María Matute va viure a Can Baró, a Horta-Guinardó, però també a Sarrià – Sant Gervasi durant la Guerra Civil. Des d’aquest estiu, la novel·lista té ja una placa al número 20 del carrer de Plató. Entre altres reconeixements, l’escriptora —que va morir el 2014— va rebre el Premi Planeta i el Premi Cervantes, i va triomfar amb títols com ‘Pequeño teatro’ o ‘Los Abel’.

placa ana maria matute

El nou carrer d’Ana María Matute se suma als noms de dona que darrerament han estat aprovats pel nomenclàtor. Des de fa un temps, l’Ajuntament de Barcelona està treballant per revertir la majoria de noms d’homes que tenen els carrers i places de Barcelona.

Tan bon punt es produeixi la modificació del nom, els veïns podran sol·licitar el canvi d’adreça amb un document que ho acrediti. Aquest justificant es pot obtenir de manera gratuïta a qualsevol Oficina d’Atenció a la Ciutadania o descarregant-lo en línia.