Jordi Cuixart declarant al judici 26/02/19
(ACN) Òmnium Cultural ha assegurat que va existir una “operació d’Estat” per criminalitzar Jordi Cuixart un cop ja era a la presó. Acabada la fase pericial, l’entitat recorda que el Tribunal Suprem no va admetre com a prova dos informes elaborats per experts que analitzaven, per una banda, les xarxes socials d’entitats, partits i mitjans i, per altra banda, les portades i continguts dels principals diaris de l’estat (de caire no independentista) els dies 20-S i 1-O. Segons aquestes pericials, no van augmentar les cerques ni la presència a Internet de la figura de Cuixart i no es va relacionar el president de l’entitat amb la violència ni amb el delicte de rebel·lió.
El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, considera que es va crear un “relat a mida per convèncer l’opinió pública espanyola i internacional”, i que es va fer de manera “intencionada” i “desvinculada de la realitat” que es va viure a Catalunya durant la tardor del 2017.

L’entitat ha emès un comunicat en què critica el que considera que va ser una “operació mediàtica” contra Cuixart un cop l’Audiència Nacional ja l’havia empresonat, el 16 d’octubre del 2017. Per fer-ho, es basa en dues proves pericials –que no va acceptar el tribunal- que analitzen les piulades de diversos mitjans de comunicació i també les portades i articles d’opinió de cinc diaris de Barcelona i Madrid de caire no independentista.

De l’anàlisi de les xarxes socials se’n desprèn que en el moment dels fets del 20 de setembre a Economia –i en els dies immediatament posteriors- no es va associar la violència ni la rebel·lió amb Cuixart. La pericial conclou que no s’identifica Jordi Sànchez i Jordi Cuixart amb la mobilització del 20-S fins molt més tard.

Els diaris parlaven de la “desproporció policial”

L’altra pericial se centra en l’1-O i estudia el paper de Jordi Cuixart en relació amb continguts de diaris com ‘El Periódico’, ‘La Vanguardia’, ‘ABC’, ‘El Mundo’, ‘Siglo XXI’ i ‘El País’. Segons els autors de l’informe, els ciutadans van actuar de forma pacífica. Segons la pericial, les editorials parlen de la “desproporció policial” davant l’actitud tranquil·la dels ciutadans.