ONCE-demana-incloure-codis-qr-eleccions-municipals

L’ONCE demana que les paperetes de les diferents eleccions incloguin un codi QR que faciliti el dret a vot de les persones amb discapacitat visual. L’organització lamenta que les paperetes dels comicis municipals encara no s’hagin adaptat al sistema braille —cosa que sí que han fet els autonòmics, estatals i europeus— i, en aquest sentit, demana un vot “electrònic completament inclusiu i universal”. D’aquesta manera, el votant podria escanejar amb el seu mòbil el codi QR incorporat a les paperetes de cada candidatura i el dispositiu en reproduiria el contingut perquè pugui votar sense l’ajuda de ningú.

Segons Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE, totes les eleccions “han de disposar de mesures d’accessibilitat que permetin el vot secret per a tothom”, i ho equipara al fet que els col·legis electorals han d’estar adaptats per a aquelles persones amb mobilitat reduïda. En aquest sentit, lamenta que “han passat molts anys des de l’aprovació de la reforma de la llei electoral i encara no s’ha aplicat cap sistema que garanteixi la universalitat del dret a vot a les eleccions municipals”. L’Administració justifica que les paperetes d’aquests comicis no incorporin el sistema braille pel nombre de candidatures i circumscripcions. És per això que l’ONCE també recomana aquesta mesura, perquè aquest sistema no requereix una impressió amb tinta ni amb un paper especial.

Entre altres solucions que l’entitat proposa, també hi ha la possibilitat que la població s’imprimeixi les paperetes a casa o al col·legi electoral, tot, sense abandonar el sistema braille. Per l’ONCE, garantir el vot de les persones amb discapacitat visual no només els beneficiaria a elles, sinó a tota la societat. De fet, no és la primera vegada que l’organització reclama aplicar els codis QR a les paperetes, un sistema que ja es va fer servir en les eleccions de la Taula del Tercer Sector.