El sector del taxi torna a estar en peu de guerra contra els empreses de VTC. 2.000 professionals del sector de tot l’estat han presentat querelles criminals de forma individual contra les plataformes Uber i Cabify11 empreses més i 15 persones, entre les quals hi ha el president d’Unauto, José María Goñi. Els acusen de vuit delictes diferents com el d’administració deslleial, delicte contra la hisenda pública, delicte contra els drets dels treballadors, blanqueig de capital, estafa massiva i alteració del preu mitjançant enganys. En la querella consta a més que aquests delictes s’estan produint de forma continuada. Les querelles les ha presentades el bufet de l’advocat i exjutge Elpidio José Silva,representant a la Plataforma Integral del Taxi i Elite. Afirmen que en cas de condemna, podrien arribar a sumar penes de fins a 58 anys de presó.

L’advocat parla de “trama criminal”

Silva ha afirmat aquest dijous en roda de premsa que Uber i Cabify formen part d’una “trama criminal” i que es presenten com a empreses mediadores en comptes d’identificar-se com a empreses de transport, “que és el que són”. Amb aquesta excusa, ha afegit l’advocat penalista, “cobren tarifes desorbitades“, contracten falsos autònoms i no paguen l’IVA. Tito Álvarez, portaveu d’Elite Taxi, ha dit que volen  posar fi a “aquest capitalisme de plataforma” que el que fa és “endur-se els diners de tots i esclavitzar els treballadors”. Álvarez no descarta querellar-se també contra la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) i l’Autoritat Catalana de la Competència, als quals ha acusat de limitar-se a posar “multes per quedar bé” amb el sector del taxi.

Una disputa que ve de lluny

L’enfrontament entre els taxistes i les empreses de VTC ve de lluny. Fa uns mesos els taxistes van protagonitzar sonades aturades per demanar que s’implantés la precontractació a l’hora de sol·licitar un vehicle de lloguer amb conductor. La Generalitat va aprovar la nova normativa a finals de gener, que obliga a contractar el servei amb almenys 15 minuts d’antelació. La llei, a més, ofereix la possibilitat que les administracions locals ampliïn el temps. Aquest dimecres, precisament, l’AMB va aprovar fer-ho fins als 60 minuts.