L’ocupació de l’antic Hotel Buenos Aires, a Vallvidrera, ha arribat a judici. Aquest divendres, se n’ha fet la vista a la Ciutat de la Justícia per la querella interposada per la Congregació dels Pares Paüls, propietaris de l’immoble. Una cinquantena de persones han donat suport als dos encausats, que estan acusats d’usurpació del bé immoble, frau de llum i aigua i responsabilitat civil derivada del lloguer que s’ha estat perdent i els sobrecostos i danys en les infraestructures de l’immoble. La sentència sortirà a finals d’aquest mes.

El col·lectiu Casa Buenos Aires argumenta que, per la seva banda, no hi ha delicte i que mantindran l’ocupació per defensar aquest espai per al barri: “No és delicte ni garantir el dret de l’habitatge, ni cuidar el patrimoni ni defensar Vallvidrera de l’especulació”, ha declarat la portaveu de Casa Buenos Aires, Eulàlia Castelló.

Ocupar per mantenir el patrimoni

La plataforma va néixer al febrer, quan una vintena de persones va ocupar l’antic Hotel Buenos Aires. Segons el col·lectiu, amb aquesta acció volen conservar l’immoble i evitar que l’enderroquin i el converteixin en un hotel de luxe. Per això demanen que es catalogui l’edifici modernista, una antiga petició veïnal que s’ha materialitzat amb concentracions i una instància conjunta de totes les associacions de veïns dels barris de muntanya per demanar a l’Ajuntament que es catalogui la construcció.

Denuncien també la gentrificació de Vallvidrera i l’expulsió del veïnat a causa de l’alt preu de l’habitatge. Per això han decidit rebatejar l’edifici com a Casa Buenos Aires i l’han obert al barri: s’hi fan moltes activitats populars com xerrades, concerts i trobades.

L’Hotel Buenos Aires, en perill d’enderroc

Per la seva banda la nova propietat, London Private Company (que es troba en procés de compra als Pares Paüls), ha demanat una llicència d’enderroc i una llicència d’hotel a l’Ajuntament de Barcelona, que estan en tràmit.

D’altra banda, el consistori està duent a terme el procés de valoració de catalogació de l’edifici. Segons Casa Buenos Aires, l’Ajuntament està en converses amb la plataforma i s’ha plantejat la possibilitat d’expropiar l’immoble a la congregació.