El Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i les 11 universitats que imparteixen estudis de Periodisme i Comunicació a Catalunya han subscrit un text conjunt en què reivindiquen el paper del Codi Deontològic.

Asseguren que aquest codi és necessari per afrontar els reptes de la nova era de la comunicació i el consideren “una eina clau per a la qualitat democràtica“. 

L’era digital: una oportunitat i una amenaça

El text admet que l’era digital “ofereix grans oportunitats per al periodisme”, però, a la vegada, destaca quins poden ser els riscos per a la societat: “Notícies falses, rumors o missatges d’odi“, conclou.

Aquestes pràctiques contribueixen a “polaritzar la societat i a limitar el pensament crític dels ciutadans sobre la realitat”, a la vegada que permet camuflar “plataformes d’interessos sota l’aparença de mitjans de comunicació” que precaritzen el periodisme.

Excloure el “clickbait” del diner públic

El text és crític amb l’atorgament d’ajudes públiques als mitjans de comunicació. En aquest sentit, concreta que “la concessió de diners públics no es pot basar mai en criteris sense transparències, partidistes o que responen a interessos que res tenen a veure amb el periodisme“.

El Col·legi, el CIC i les universitats defensen criteris basats en el servei a la societat i no de l’audiència a qualsevol preu, perquè “es corre el risc de fomentar, amb diners públics, el ‘clickbait‘ o ‘pescaclics’, els ‘continguts escombraries’, o els discursos de polarització que vulneren el Codi Deontològic“.

Periodisme honest i responsable

Les entitats signants han assegurat que es comprometen a impulsar un ofici “honest i responsable en l’àmbit acadèmic”. En aquest sentit, el text destaca que “les universitats que imparteixen estudis de Periodisme i Comunicació es comprometen a situar el Codi Deontològic com una peça clau de la formació dels seus alumnes”.

El document proposa, per a novembre, la celebració d’unes jornades acadèmiques i professionals per encarar els reptes del periodisme. Així, les facultats estudiaran fórmules perquè el Codi Deontològic estigui present en els actes de graduació dels alumnes.