Ja han començat les obres del futur Complex Porta Trinitat, al districte Sant Andreu, en concret al barri de la Trinitat Vella. Una peça d’equipaments que inclou un nou centre de serveis socials per al barri, un casal d’entitats i un punt d’informació i atenció a la dona (PIAD). Els treballs arriben amb un any i mig de retard.

A tocar també s’hi ubicaran habitatges dotacionals, així com residències per a gent gran i per a joves. Aquest projecte dona resposta a una reivindicació veïnal que es remunta una dècada enrere, quan la Trinitat Vella va perdre el servei directe d’assistència social, que era al centre cívic del barri. Les actuacions disposen d’un pressupost de 6.458.176,79 € i el termini de construcció serà d’uns 14 mesos.

Posar fi a l’aïllament urbanístic d’un barri

El complex es construirà entre la carretera de Ribes, la Meridiana i la ronda de Dalt, amb l’objectiu de crear una continuïtat urbana entre els barris de Sant Andreu de Palomar i la Trinitat Vella. L’Ajuntament vol posar fi a l’aïllament d’aquest barri envoltat de vies ràpides i dinamitzar aquesta àrea molt poc utilitzada pels ciutadans. Actualment, l’àrea està ocupada per un pàrquing provisional i una petita zona enjardinada. La zona actual d’aparcament es traslladarà a la part del darrere dels futurs equipaments.

equipaments Porta Trinitat

Per fi els serveis socials tornen al barri

La planta primera de l’edifici Porta Trinitat acollirà les dependències de l’Àrea de Serveis Socials, amb despatxos, un sala de treball i una sala de reunions. Aquest projecte ha estat reivindicat pels veïns des de fa una dècada, quan el barri va deixar de tenir el servei directe d’assistència social que estava ubicat al centre cívic. “Això ens ve d’anys enrere, de molta lluita i moltes reunions” –comenta Manoli Martínez, presidenta de l’Associació de Veïns de la Trinitat Vella– “ara ens hem de traslladar al barri del Bon Pastor perquè ens atenguin. I ara, els tindrem aquí”. Cal tenir en compte que la Trinitat Vella és un dels barris amb la renda familiar més baixa de la ciutat.

Quatre plantes i més de 2.000 m2

L’edifici Porta Trinitat tindrà quatre plantes amb una superfície total de de 2.330 m2 , amb dos patis. A més, estarà envoltat per un espai exterior de 1.155 m2  que també s’urbanitzarà. Serà d’ús administratiu i cultural, i inclourà una sala d’actes de 170 butaques, “foyer”, camerinos, vestíbul i bar.

El casal per a entitats del barri s’ubicarà a la segona planta. Inclourà despatxos d’entitats, espais de treball de cotreball, sales de reunió i magatzems. A la tercera planta se situaran espais polivalents per a tallers, més sales de reunió, bucs d’assaig per a entitats musicals i vestidors. L’edifici també disposa d’una planta soterrània.

Pel que fa a la zona exterior, es diferenciaran tres zones: una esplanada principal amb parterres, una zona al costat de la sala d’actes que podrà ser utilitzada com a espai escènic o cinema a la fresca, i un espai exterior d’accés restringit a l’edifici amb sortides dels magatzems de contenidors generals i magatzems específics per a les entitats de tabalers.