La Nau Bostik celebra enguany cinc anys com a projecte al barri de la Sagrera. Un dels darrers edificis industrials de la zona s’ha transformat en un espai de trobada i relació per als veïns i entitats. De fet, un cop va iniciar-se el desconfinament va convertir-se en una alternativa per a grups i activitats que no disposaven d’espais condicionats per reunir-se. “La nostra situació d’alegalitat i el fet de tenir una gestió petita ens ha permès reaccionar, ser més àgils per gestionar alguns dels espais com ara la terrassa o les sales”, explica Jorge Sánchez, un dels membres de l’equip gestor de la Nau Bostik.

Cinc anys de projectes culturals

Des que els veïns, encapçalats per Xavier Basiana, van apostar per recuperar per al barri l’antiga fàbrica d’adhesius, s’han desenvolupat un munt de projectes. L’art urbà n’és el gran referent, però també s’han organitzat exposicions de fotografia o la fira Maker Fair.

El mural dels bostikians puny en alt

La iniciativa B-Murals ja té la seva pròpia galeria dins la nau, amb un espai expositiu centrat en l’art de carrer. Precisament, aquests dies diversos artistes estan renovant les façanes de la Bostik amb murals que van des del grafit fins a la pintura més figurativa de pinzell. D’entre tots aquests murals, hi trobem la proposta de la il·lustradora Marina Capdevila, un recull de personatges amb el puny en alt com a símbol de l’esperit lluitador de les persones que configuren la Bostik. “Va sortir a partir d’una trobada amb bostikians: treballadors, artistes, voluntaris i residents. I expressa l’esperit lluitador, l’actitud proactiva i revolucionària dels usuaris i creadors de l’espai– explica Ana Manaia, coordinadora del projecte B-Murals–. “Marina Capdevila el que va fer de forma molt aconseguida, va ser aquesta força que tenen tots de tirar la Nau Bostik endavant. Aquests punys alçats d’anar cap endavant i sortirem tots, tant la Nau Bostik com el propi barri de la Sagrera, que és un barri capgirat, en obres”.

Estabilitat per mantenir el projecte

El projecte, ja consolidat, ha superat la crisi de la covid-19 amb un ERTO i reajustos. L’autofinançament els ha permès mantenir-se. Tot i això, demanen a l’Administració que aposti per aquest espai de gestió ciutadana.

Entre els projectes a futur, els gestors de la Nau Bostik tenen pensat una renovació de la coberta de l’edifici, mantenint l’esperit industrial de l’espai. La idea seria retirar l’amiant i substituir-lo per una coberta verda. “En 5 anys això ha estat una mena de laboratori sobre la cultura de base, molts projectes amb una mirada molt comunitària. Estem desbordats per tots els projectes que ens arriben— afirma Jorge Sánchez—. Apostem per fer una reforma, que demanem a l’Ajuntament, de les cobertes perquè siguin verdes i tinguin plaques solars i sigui un veritable equipament autosostenible en l’àmbit energètic”. Reclamen inversió a l’Ajuntament, però volen mantenir la gestió comunitària de l’equipament i, sobretot, volen evitar que la Bostik es converteixi en un element gentrificador de la Sagrera. “Al contrari, ha de ser el barri qui ha de fer-se amb la Bostik i decidir què ha de ser a través de la participació constant”, assegura Sánchez.