Els Mossos d’Esquadra han detingut 26 persones en una macrooperació a la zona del Besòs per desarticular un clan familiar presumptament dedicat als delictes amb violència, entre els quals extorsions, robatoris violents o tinença d’armes. En l’operació, que s’ha posat en marxa des de les 5.20 h d’aquest dijous, hi han participat uns 500 agents de la policia catalana.

Segons han informat els Mossos d’Esquadra, els 26 detinguts formen part del mateix clan familiar. A nou dels arrestats, a més, se’ls vincula directament a la cúpula de l’organització criminal, que la policia dona ara per desarticulada. Es tracta, segons han explicat, d’un clan molt arrelat al barri. De fet, segons fonts policials, fa 34 anys ja es va fer una altra operació contra ells.

Segons el  Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la causa està oberta per delictes d’organització criminal, contra la salut pública, robatori violents, robatoris amb força, temptativa d’homicidi, tinença il·lícita d’armes, usurpació de funcions públiques, usurpació d’immobles i defraudació de fluids.

L’epicentre: la Mina

En total, s’han escorcollat una trentena de punts a la zona del Besòs, la majoria a la Mina (18), però també a Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Farners, Terrassa, Sabadell i Arenys de Mar. Segons els Mossos, s’han decomissat diverses armes de foc i també petites plantacions de marihuana. A la Mina, a més, la policia s’ha endut un vehicle que hi havia estacionat a la zona i que podria estar relacionat amb l’entramat.

Retirada d'un vehicle aparcat

Segons els responsables la investigació, els detinguts extorquien i amenaçaven altres clans de la zona per mantenir el control del territori. La policia també els vincula a dues baralles amb armes de foc que hi ha hagut en els darrers mesos a la Mina i a la Pau, en què no hi va haver víctimes mortals.

La investigació policial va començar fa sis mesos arran de diversos casos de robatoris violents. Ara, es troba sota secret de sumari. L’operació depèn de la DIC, la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos de l’àrea central de delictes contra el patrimoni.

https://twitter.com/mossos/status/1278542144119214081