Aquest divendres obre el macrocentre d’acollida de refugiats ucraïnesos al pavelló 7 de Fira de Barcelona, un dels quatre que s’han habilitat a tot l’estat per fer una primera atenció a les persones que arribin fugint de la guerra a Ucraïna. Segons el ministre d’Inclusió Social, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, aquests espais tenen tres funcions: donar-los una orientació inicial, fer els tràmits per tenir el permís de treball i de residència en 24 hores i derivar-los a llocs més adequats —en cas de necessitar-ho— per la seva estança. A més del de Barcelona, s’han habilitat tres centres més: un a Madrid, un a Alacant, i un altre —que encara no ha obert—a Màlaga.

Prestacions per als refugiats

El Govern espanyol destaca que les persones desplaçades no només tenen dret a permisos de treball i residència, sinó a “un ampli catàleg de prestacions com l’allotjament i manutenció, l’assistència jurídica, sanitària o l’escolarització”. Això inclou el permís exprés de residència i treball durant un any (prorrogable) i poder accedir a “tots els serveis socials des del primer dia”. A Barcelona, fins ara, els tràmits administratius s’estaven fent a comissaries com la de la Verneda, on els darrers dies s’han format cues per tramitar els papers. Segons les darreres dades de l’Ajuntament, ja s’han atès més de 2.000 ucraïnesos a la ciutat.

Nou programa d’acolliment familiar

El ministre Escrivá també ha anunciat que s’està desenvolupant “un nou programa d’acolliment familiar que identificarà les persones interessades a acollir refugiats” i que suposarà posar en marxa un gran centre d’atenció telefònica per fer-ne un primer cribratge. Una xarxa de treballadors socials, a través d’un conveni amb La Caixa, verificaran la idoneïtat dels interessats.

3.000 places hoteleres habilitades a Barcelona

Segons el Gremi d’Hotels de Barcelona, s’han habilitat prop de 3.000 places en una vintena d’establiments entre la ciutat de Barcelona i les comarques que l’envolten, entre els quals l’Hotel Derby. Pel president del gremi, Joan Clos, la solució d’allotjament no acaba aquí. Afirma que “mentre sigui necessari continuarem col·laborant per habilitar i aglutinar allotjament de llarga estada en establiments turístics“.