Aquests últims dies, l’Ajuntament de Barcelona ha detectat un increment del nombre de persones que arriben a la ciutat fugint de la guerra a Ucraïna i que demanen acollida. Fins ara, durant els primers dies de conflicte, molts dels ucraïnesos que arribaven pernoctaven una nit i continuaven el camí cap a altres destinacions de l’estat o de Portugal. Segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, la situació està canviant. Els dos serveis d’atenció que funcionen a la ciutat, el SAIER i el CUESB, han fet més de 2.000 atencions a ucraïnesos des de l’inici del conflicte bèl·lic.

En el cas del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) s’han atès 1.181 persones, mentre que el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) n’ha atès 1.157. Al CUESB, a més, 205 persones han demanat allotjament d’urgència en horari nocturn (quan no funcionen els punts d’atenció de la Creu Roja).

L’Ajuntament reclama una distribució territorial

“Barcelona és centre d’entrada i ciutat frontera”, reconeix Pérez. Per això, valora molt positivament que el Ministeri hagi decidit instal·lar a la Fira de Barcelona un macrocentre d’atenció als refugiats, on podran tramitar la documentació de la protecció temporal i on es decidirà l’allotjament. La tinenta d’alcalde ha explicat que el macrocentre donarà servei a la província de Barcelona, però reclama que la distribució d’allotjaments “tingui una mirada territorial”, tant cap a la resta de Catalunya, com de l’estat.

6.000 ucraïnesos han arribat a Catalunya

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat que ja han arribat prop de 6.000 ucraïnesos a Catalunya, tot i que apunta que algunes associacions asseguren que la xifra podria ser molt superior. Entre aquests n’hi ha 300 que són infants i joves. Segons ha dit Plaja, també han arribat 151 menors ucraïnesos no acompanyats, pels quals el govern ha establert un circuit d’urgència per acollir-los. Fins ara, el govern ha rebut prop de 10.000 oferiments d’acollida de menors.