Els refugiats ucraïnesos podran tramitar l'estatus de protecció temporal
Foto: Joan Mateu Parra

La nova directiva de protecció temporal de la Unió Europea preveu que els ciutadans ucraïnesos comptin amb un procediment d’estança de 90 dies i que permeti agilitzar els tràmits de residència. Els refugiats també tindran dret a trobar feina de manera immediata, l’escolarització, l’atenció sanitària i els drets socials garantits igual que qualsevol altre resident. Podran accedir, a més, a la xarxa flexible d’acollida a càrrec de diferents administracions i adherir-se al paquet de protecció internacional amb què s’ofereix assistència sanitària a través de la Creu Roja.

En espera de la ubicació exacta del macrocentre d’acollida a Barcelona

Per facilitar la tramitació de l’estatus de protecció temporal, el Govern espanyol està preparant un macrocentre d’acollida a Barcelona amb capacitat per a 400 persones. Segons la Creu Roja, serà en un hotel a prop de l’estació de Sants, però sense saber-se encara quin. També hi haurà dos centres més d’aquestes característiques a Madrid i Alacant. L’anunci de la creació d’aquests tres macrocentres el va fer el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, aquest dilluns però encara no se n’ha concretat la ubicació exacta. Per la seva banda, la Generalitat treballa per habilitar espais, més petits, en altres punts del territori.

La majoria de refugiats són de pas

De moment, un 70 % dels refugiats d’origen ucraïnès que arriben a Barcelona per via ferroviària o aèria són persones en trànsit cap a altres destinacions. Les previsions indiquen que entre quatre i set milions de persones sortiran d’Ucraïna a causa del conflicte i Espanya és el quart país amb una comunitat ucraïnesa més gran. Tot i que els primers casos d’ucraïnesos arribats compten amb familiars que els acullen, altres no tenen vincles.

Les administracions es coordinen

Representants de l’Ajuntament de Barcelona, la Delegació del Govern a Catalunya, la Generalitat, les diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya s’han reunit per abordar la situació migratòria derivada de la crisi a Ucraïna. Han acordat coordinar-se des de les competències de cada administració i han acordat mantenir reunions tècniques de forma periòdica. En una altra reunió, la Generalitat i el consolat d’Ucraïna han acordat “comunicar bidireccionalment tots els casos de menors que arribin sense tutors legals dels quals es tingui coneixement”. L’acord es pren després que el Departament de Drets Socials hagi habilitat un circuit d’urgència per acollir infants i adolescents d’Ucraïna sense tutors legals.