Aquest divendres ha obert portes el macrocentre d’acollida de refugiats ucraïnesos a la Fira de Barcelona. A primera hora, però, s’han produït cues i hi ha hagut confusió entre les persones que s’hi han acostat: el motiu, que només s’atenen els casos amb cita prèvia. Un matís que desconeixien molts dels que hi han anat a primera hora i que han decidit marxar. De moment, aquest divendres al matí s’estan rebent les persones que no tenen on dormir. Tot i això, fonts de la Policia Nacional asseguren que s’hi atenen tothom que arriba a la fira, independentment de si té cita o no.

Fonts de la Policia Nacional han explicat a betevé que a l’interior del pavelló 7 de la Fira de Barcelona s’hi han habilitat almenys una vintena d’estands equipats amb tot el necessari per tramitar la documentació per protegir, temporalment, les persones refugiades.

A la porta, diversos intèrprets s’encarreguen d’atendre les persones que arriben fins aquest punt. Els expliquen on poden dirigir-se per fer els tràmits que necessitin. A Barcelona, fins ara tota la documentació es pot tramitar en comissaries, com la de la Verneda, que encara es manté operativa. També els informen que s’ha posat un telèfon a disposició dels refugiats: +34 91 047 44 44. El problema, segons han explicat alguns dels ucraïnesos a betevé, és que la línia està col·lapsada.

Entre els qui s’acosten a la Fira, també hi ha persones ucraïneses que fa temps que viuen a Catalunya, però que no tenen papers. En aquest cas, s’hi han acostat amb la intenció de regularitzar la seva situació, tot i que tampoc no els han pogut atendre.

8.000 ucraïnesos ja han arribat a Catalunya

La Generalitat té comptabilitzats uns 8.000 ucraïnesos que han arribat a Catalunya, tot i que la xifra no és segura perquè alguns potser no s’han registrat i d’altres ja han marxat a altres llocs. Ho ha dit la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en una entrevista a TV3. Verge a explicat que hi ha 151 menors no acompanyats, 132 dels quals han arribat a través d’una entitat de Terrassa, que ja ajudava menors des de la tragèdia de Txernòbil. Tots estan acollits en famílies. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha agraït la predisposició de 10.000 famílies catalanes a acollir menors i ha assegurat que a tots se’ls donarà resposta.