Gràcia és l’únic districte de la ciutat que té una Comissió del Nomenclàtor pròpia i, aquests dies, té diverses propostes sobre la taula. A més, encara han de decidir què fer amb el carrer de Santa Magdalena. El nom fa referència a Magdalena Escarabatxeras, una dona real que va participar en la urbanització de Gràcia, i que, per costum de l’època, es va transformar en Santa Magdalena.

La proposta era retornar al carrer el nom real de la dona -Magdalena Escarabatxeras-, però la iniciativa no agrada alguns veïns, que troben el cognom massa complicat. Ara, la Comissió del Nomenclàtor ha fet una nova proposta: Magdalena E. Blanch. “Potser no és gaire ortodoxa a nomenclàtor de la ciutat, però així podríem donar compliment a les dues coses: treure el nom de santa a una senyora que no ho era i tampoc no tenir els veïns empipats”, explica la consellera de Memòria Històrica de Gràcia, Àngels Tomàs. A més de Santa Magdalena, també es vol canviar el nom d’altres carrers de santes que tampoc no ho eren per posar els noms reals de les dones que els van inspirar. És el cas de Santa Àgata -per Àgata Badia- i Santa Rosa -per Rosa Puigrodón-.

Plaça de l’Editorial Bruguera

Una altra proposta també controvertida és dir plaça de l’Editorial Bruguera a la mal anomenada, segons el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, plaça de la Laguna de Lanao. Diuen que l’espai infantil i d’estada no té nom i no es tractaria d’un canvi, sinó d’afegir un nou nom al nomenclàtor. Segons Josep Callejón, president del Grup d’Esdudis Coll–Vallcarca “és aquesta confluència de carrers que no té pinta de plaça ni res, però si diuen que és una plaça, doncs d’acord, però que se li digui a aquest espai que en principi era una finca particular, aquest espai no té res a veure amb la plaça de la Laguna de Lanao”. A més, creuen que és l’espai adequat, ja que està a tocar d’on hi havia l’editorial.

Dos plaques commemoratives al Coll

Des dels barris del nord de Gràcia també arriben propostes per lligar la memòria històrica amb el carrer. De fet, s’ha aprovat la col·locació de dues plaques commemoratives: una per la productora de cinema Balet i Blay al número 40 del passeig de la Mare de Déu del Coll, que van ser pioners amb el cinema d’animació a Europa i, l’altre, en memòria d’Agustí Pinyol a l’espai on havia el seu famós pessebre. Aquestes iniciatives estan aprovades per la Comissió, però encara han de passar per nomenclàtor de ciutat.

Tot i que la Comissió del Nomenclàtor de Gràcia va néixer per donar nous noms a nous espais i no per canviar-ne cap, ja en té dos d’aprovats: el de Riera de Cassoles -per l’avinguda del Príncep d’Astúries- i el de Pau Alsina.